Linkovi

David Johnson - U Iranu najviše korisnika droge!


David Johnson - U Iranu najviše korisnika droge!
David Johnson - U Iranu najviše korisnika droge!

<!-- IMAGE -->

Američki State department je jučer objavio godišnji izvještaj o globalnoj trgovini narkoticima. Kada je riječ o BiH, u izvještaju se naglašava da zemlja nije značajan proizvodjač niti potrošač, ali da se nalazi na strategijskoj poziciji duž istorijskog Balkanskog puta krijumčarenja droga iz Južne Azije ka Zapadnoj Evropi, i da postaje sve više mjesto skladištenja droga, uglavnom marihuane, kokaina i heroina, na putu za Zapad.

Pojačana je granična kontrola, zapljenjene su veće količine heroina i uhapšeno više osoba sa tim u vezi, ali praznine u pravnom sistemu, nedostatk koordinacije medju policijskim agencijama i nedostatak pažnje političkog vodjstva zemlje doprinosi da su mjere protiv trgovine drogama ispod uobičajenog standarda. U izvještaju State departmenta se kaže da se procjenjuje da u BiH ima oko 120 hiljada ovisnika o drogama i da se taj broj povećava.

Inače, kako je, objavljujući izvještaj, rekao pomoćnik državnog sekretara za narkotike, David Johnson, najbrže rastuće tržište kokaina lani je zabilježeno u nekim zemljama Evrope.

<!-- IMAGE -->

Nedopuštena trgovina drogama pogadja sve zemlje u kojima se proizvodi, krijumčari i koristi, kaže David Johnson, zamjenik državnog sekretara za medjunarodnu borbu protiv narkotika.

"Uzimanje droga je medjunarodni fenomen. Zemlja u kojoj se droga najviše koristi je Iran, i u njoj se poduzimaju značajni napori na odvraćanju od narkotika. Ali, medju zemljama u kojima najbrže raste tržište kokaina nisu Sjedinjene Države. To su zemlje u Evropi."

Johnson kaže da proizvodnja narkotika u Columbiji nastavlja da znatno opada, ali zemlja ostaje sa najvećom proizvodnjom kokaina u Andima. Ipak, u izvještaju se Columbija navodi kao ključni uspjeh medjunarodnih napora, ukazujući da je njena deceniju duga borba protiv organizovane mreže krijumčara bila značajna.

Medjutim, Johnson kaže da Columbiji susjedna Venezuela nije pokazala slične napore u borbi protiv krijumčarenja droga:

"Transportovanje droga u karipske zemlje, ili u Afriku, a odatle u Evropu je postalo poseban put, specijalno avionima, izvoza droga sa područja Venezuele uz granicu sa Columbijom."

U Aziji, Johnson kaže da Afganistan i dalje ostaje poseban izazov. On kaže da je proizvodnja opijuma opala za oko 30 procenata izmedju 2007 i 2009. Ali i pored toga je Afgnistan lani proizveo više od 90 procenata opiuma za pravljenje heroina.

U izvještaju State departmenta priznanje se odaje vladi i snagama sigurnosti Mexica na suzbijanju krijumčarenja droga. Ukazuje se da su meksičke vlasti lani uhapsile krijumčare visokog nivoa i da Mexico ojačava svoju policiju uz pomoć Sjedinjenih Država.

Ipak, Johnson kaže da Sjedinjene Države osjećaju posljedice kartela južno od Američko-Meksičke granice:

"Droge se više rasturaju unutar Sjedinjenih Država, i neka mjesta uz granicu mogu biti manje pogodjena od nekih u unutrašnjosti zemlje."

U izvještaju State Departmenta, takodjer, se kaže da se Zapadna Afrika sada koristi kao glavni koridor krijumčarenja kokaina u Evropu.

XS
SM
MD
LG