Linkovi

SAD: "Let's move".... protiv gojaznosti


SAD: "Let's move".... protiv gojaznosti
SAD: "Let's move".... protiv gojaznosti

<!-- IMAGE -->

Svako treće dijete u Sjedinjenim Američkim Državama je teže nego što bi, u odnosu na uzrast, trebalo da bude. Na tu činjenicu podsjetila je američka prva dama Michelle Obama najavljujući novu kampanju, novi pokret nazvan "Let's Move." "Krećimo se" biće kampanja nacionalnih dimenzija, a osnovni cilj je borba protiv epidemije gojaznosti kod djece širenjem saznanja o nužnosti fitičkog vježbanja i pravilne ishrane.

Svako treće američko dijete sa prekomjernom težinom je ujedno i najveći postotak dječije gojaznosti u razvijenim zemljama. U posljednje tri decenije dječija gojaznost je utrostručena, još je jedan upozoravajući podatak.

Prva dama Michelle Obama želi, jednostavno rečeno, da gojaznih mališana ne bude:

"Niko od nas ne želi takvu budućnost našoj djeci i niko od nas ne želi takvu budućnost našoj zemlji."

Gospođa Obama podstiče na mnogo veću fizičku aktivnost i zdraviju hranu u školama i ističe da 30 miliona djevojčica i dječaka višak kalorija uveliko unosi i sa hranom koju pojedu u školskim kafeima. Federalna vlada predlaže dodatnih deset milijardi dolara u narednih deset godina za uspostavljanje standarda ishrane u školama.

<!-- IMAGE -->

"Ono što ne želimo je stanje u kojem roditelji kod kuće čine prave korake, a njihovi napori budu obezvrijeđeni hranom koju njihova djeca pojedu u školskim kafeterijama" - takođe ističe gospođa Obama.

Prva dama Sjedinjenih Država naglašava da saniranje zdravstvenih posljedica povezanih sa gojaznošću godišnje košta skoro 150 milijardi dolara. Pedijatri ističu da razvijanje navika zdrave ishrane u mladom dobu danas znači manje gojazne djece, a sutra manje gojaznih odraslih.

"Svakodnevno viđamo gojaznu dječicu koja se muče da nauče hodati ili trčati. Gojaznost kod djece može izazvatiti disajne probleme. Desetogodišnjaci sa dijabetesom vjerojatno će trebati presađivanje bubrega kada budu imali 30 godina" - navodi samo neke od posljedica gojaznosti doktorica Judith Palfrey.

<!-- IMAGE -->

Vježbati ili biti fizički aktivan svakog dana makar sat vremena, što je preporuka stručnjaka, najmlađi Amerikanci teško da mogu jer, u prosjeku, sedam sati provode ispred televizijskog ekrana ili igrajući brojne elektronske igre i igrice.

"Dakle, krećimo se. Mislim to upravo bukvalno" - poziva gospođa Obama i posebno naglašava da njena ideja nije ukloniti poslastice iz dječijeg tanjira, nego uspostaviti ravnotežu između hamburgera, pomfrija, povrća i voća uz, naravno, odgovarajuću fizičku aktivnost.

A njen suprug već je imenovao tim čiji je zadatak borba protiv dječije gojaznosti i želi na svom stolu imati precizan plan za tri mjeseca.

XS
SM
MD
LG