Linkovi

Obama predao Kongresu prijedlog budžeta za 2011-tu godinu 


Obama predao Kongresu prijedlog budžeta za 2011-tu godinu 
Obama predao Kongresu prijedlog budžeta za 2011-tu godinu 

<!-- IMAGE -->

Predsjednik Barack Obama predložio je za narednu fiskalnu godinu koja počinje 1. oktobra rekordni budžet federalne vlade od 3 hiljade i osam stotina milijardi dolara. Tim planom državni deficit će ove godine dostići blizu hiljadu i šest stotina milijardi dolara. Plan Obamine administracije moraju odobriti Senat i Zastupnički dom Kongresa. Trenutno u oba doma, Obamini Demokrati imaju većinu.

Predsjednik Obama je, predstavljajući prijedlog svog budžeta za narednu fiskalnu godinu, podsjetio da je naslijedio ogroman dug: "Tokom proteklih deset godina, prethodne vlade i prethodni članovi Kongresa su uspostavili novi i skupi program lijekova, odobrili veliko smanjivanje poreza za bogate i finansirali dva rata, ne plaćajući ni za jedan od njih."

Gospodin Obama kaže da će njegovim planom deficit biti kontrolisan: "Mi jednostavno ne možemo nastaviti da trošimo kao da deficit nema posljedica, da rasipanje nema veze, kao da se sa teško stečenim novcem Amerikanaca može ponašati kao bonovima za igru, kao da to možemo ignorisati i ostaviti za narednu generaciju. Mi to ne možemo."

Predsjednik Obama je pozvao na trogodišnje zamrzavanje diskrecione federalne potrošnje, počevši od naredne godine, što se ne odražava na vojsku i unutarnju sigurnost. Njegov budžet predlaže fondove za smanjivanje nezaposlenosti, neophodne, kaže on, da izvuku zemlju iz duboke recesije koja je u posljednje dvije godine ostavila bez posla sedam miliona Amerikanaca.

Predsjednik kaže da poreske olakšice neće biti produžene za naftne kompanije, menadžere investicijskih fondova i porodice koje zaradjuju više od 250 hiljada dolara godišnje.

Novi budžet sada ovisi o članovima Kongresa. Oni ga moraju odobriti. Opozicijska Republikanska partija kritikuje prijedlog. Republikanci kažu da on ne kontrolira potrošnju, da će povećati deficit i da će zatvoriti još više radnih mjesta povećavajući poreze malim firmama. Sigurno je da u Kongresu predstoji oštra borba o tome kako potrošiti novac američkih poreskih obveznika.

Konzervativni analitičar Ron Haskins smatra da su američki gradjani u osnovi spremni da preuzmu svoj dio tereta: "Mislim da će Amerikanci prihvatiti dio tereta, što će biti neophodno da se balansira budžet. Ukoliko to uradimo prije, biće manje bolno nego ako to uradimo za deset, 15, ili 20 godina."

Budžet uključuje ulaganja u obrazovanje i čistu energiju, ali i okončanje planova o ponovnom slanju američkih astronauta na Mjesec.

XS
SM
MD
LG