Linkovi

Lani u zadnjem kvaratlu GDP u Americi povećan za 5,7%


Lani u zadnjem kvaratlu GDP u Americi povećan za 5,7%
Lani u zadnjem kvaratlu GDP u Americi povećan za 5,7%

Američka ekonomija raste brže od očekivanja, što je još jedan dokaz da bi najgora recesija od 1930-tih mogla biti završena. Medjutim, financijski analitičari upozoravaju da se Sjedinjene Države još uvijek susreću sa ekonomskim problemima.

<!-- IMAGE -->

Wall Street je u petak pozdravio izvještaj Ministarstva trgovine u kojem se navodi da je američka ekonomija u četvrtom kvratlu prošle godine rasla brže nogo ikada u posljednjih šest godina.

Porast ukupnog društvenog proizvoda od 5,7 procenata u periodu oktobar-decembar je prevazišao očekivanja analitičara za više od jednog procenta. Glavni ekonomista u Wells Fargo John Silva: "Za ekonomiste to je odraz odredjenog povećanja potrošnje i novih investicija. I mislim da će te dvije komponente održati napredak ekonomije."

Vladini zvaničnici, još uvijek, nisu zvanično objavili kraj recesije, ali je ukupan društveni proizvod ostvario porast uzastopno u dva posljednja kvartala, nakon rekordnog opadanja u predhodna četiri. Neki analitičari napredak pripisuju vladinom obimnom programu stimulisanja privrede.

Ali, Mark Zandi iz Moody`s Economy.com upozorava da oporavak može biti osjetljiv.

<!-- IMAGE -->

"Ne mislim da smo se još izvukli. Ne mislim da postoje garancije da će oporavak prerasti u samoodrživ rast ekonomije. Prevladavaju izgledi da hoće, ali je i vjerovatnoća da neće neugodno velika."

Govoreći na panelu Urban Instituta u Washingtonu, Zandi je naveo dvocifrenu nezaposlenost kao razlog za zabrinutost.

"Nema dokaza da su firme počele primati nove radnike. Bez toga mi ne možemo ostvariti ukupan porast zaposlenosti, a bez njega nećemo imati porast prihoda koji može podržati potrošnju kupaca, a to je osnova za samoodrživ rast ekonomije."

<!-- IMAGE -->

Potrošnja Amerikanaca čini 70 procenata ekonomije i tijesno je povezana sa nezaposlenošću. Ali to ima tendenciju sporijeg oporavka od drugih indikatora.

U rijetkom susretu sa republikanskim članovima Kongresa, predsjednik Barack Obama je osudio političku pristranost i od obje partije zatražio da zajedno rade na otvaranju novih poslova za Amerikance.

"Ne vjerujem da Amerikanci od nas traže da se fokusiramo na sigurnost našeg, nego na sigurnost njihovog zaposlenja", rekao je Barack Obama.

Mnogi analitičari očekuju da će ove godine nazaposlenost ostati blizu 10 procenata. Većina predvidja blag rast američke ekonomije po stopi od 2,5 do 3 procenta u ovoj godini, nakon što prestane dejstvo vladinih stimulativnih mjera.

XS
SM
MD
LG