Linkovi

Obama u govoru o stanju nacije: Nisam stao


Obama u govoru o stanju nacije: Nisam stao
Obama u govoru o stanju nacije: Nisam stao

Američki predsjednici 220 godina, poštujući ustav, obraćaju se onima koji su ih birali i Kongresu govorom o stanju nacije. Sinoć je to učinio i Barack Obama.Podsjetivši da je prije godinu dana preuzeo Bijelu kuću uz dva rata, sa ekonomijom u ozbiljnoj reseciji, finasijskim sistemom na ivici kolapsa i dubokim vladinim dugom, gospodin Obama je istakao da je za 12 proteklih mjeseci najgore prošlo, ali i naglasio:

<!-- IMAGE -->

„Za mnoge Amerikance promjene nisu došle dovoljno brzo. Neki su frustrirani, neki ljuti. Ne mogu da shvate zašto je loše ponašanje na „Wall Streetu“ (u finasijskim kompanijama) bogato nagrađivano, a težak rad na „Main Streetu“ (rad prosječnih Amerikanaca) nije. Ne mogu da shvate zašto Washington nije u stanju, ili ne želi, da riješi neki od naših problema. Umorni su od međustranačke vike i sitničarenja. Znaju da to ne možemo dozvoliti. Ne sada.“

Ne sada, jer se suočavamo sa teškim izazovima, rekao je gospodin Obama i dodao da ono čemu se Amerikanci nadaju i što zaslužuju jeste prevladavanje međustranačkih razlika. Oni koji su izabrali i predsjednika, i senatore, i kongresmene različitog su porijekla i uvjerenja, a teškoće zajedničke, aspiracije – platiti račune, djeci omogućiti bolji život....- takođe.

Početak ove decenije je vrijeme da američka vlada odgovori strpljenju Amerikanaca, da odgovori njihovoj snazi.

Taj odgovor počinje sa američkom ekonomijom, istakao je predsjednik Obama. Finansijsko tržište je stabilizirano, za 95 procenata američkih porodica smanjen je porez na zaradu, smanjeni su porezi malim poduzetnicima i maloj privredi, zahvaljujući vladinim podsticajnim mjerama 2 miliona Amerikanaca nije ostalo bez posla.... Istina je, priznao je gospodin Obama da ti i drugi koraci, ne znače mnogo za 7 miliona onih koji su u posljednje dvije godine izgubili posao.

„Neću prihvatiti drugo mjesto za Sjedinjene Države. Ma kako to bilo teško, ma kako bila neprijatna i prijeporna politička debata, ovo je trenutak kada moramo biti vrlo ozbiljni kada je u pitanju rješavanje problema koji koče naš razvoj“ – rekao je američki predsjednik, nakon podsjećanja da Kina, Njemačka, Indija.... ne stoje u mjestu, ne čekaju.

„Jedan od prostora je početak ozbiljne finansijske reforme. Moj interes nije kažnjavanje banaka, nego zaštita naše ekonomije.... Dalje, potrebno je ohrabriti, podstaći inovativnost.... Potrebna nam je veća proizvodnja, veća efikasnost, snažniji podsticaji.... Treće, moramo više izvoziti. Večeras predočavam jedan od ciljeva – udvostručiti naš izvoz u narednih pet godina... Moramo investirati u znanje i obrazovanje. U 21. stoljeću jedan od najbolji programa protiv siromaštva je obrazovanje na najvišem nivou. U Sjedinjenim Državama obrazovni uspjeh naše djece ne može ovisiti o tome gdje žive, nego od njihovog potencijala....“

Ovo su, u najkraćem, osnovne poluge snažnijeg razvojnog zamaha, poluge na kojima će insistirati gospodin Obama.

Obraćajući se sinoć Amerikancima i Kongresu, on nije propustio da naglasi da ne odustaje od reforme zdravstvene zaštite:

„Da bude jasno,nisam se za reformu odlučio da bih za pojas zatakao još jednu legislativnu pobjedu. Nakon skoro 100 godina pokušaja, bliže smo nego ikada da ogromnom broju Amerikanaca donesemo životnu sigurnost.... Pitanje zdravstvene reforme je kompleksno pitanje i što o njemu budemo duže raspravljali, ljudi će bivati skeptičniji. Prihvatam dio odgvornosti što Amerikancima to nisam objasnio mnogo detaljnije... Znam da će, večeras kada završim ovaj govor, još dosta Amerikanaca izgubiti zdravstveno osiguranje, milioni će ga izgubiti ove godine... Zato i tražim od Kongresa da ne odustane od reforme. Ne sada, kada smo tako blizu. Nađimo način da prevladamo razlike i okončamoposao u korist svih Amerikanaca.“

Prvi, veći dio sinoćnjeg govora o stanju nacije, američki predsjednik je završio najavom oštrog zamrzavanja vladinih troškova, počev od iduće godine. Već je, kako je rekao, identificirano 20 milijardi dolara koje mogu biti ušteđene iduće godine, ali ne na račun nacionalne sigurnosti i državnih fondova za medicinsku njegu i socijalnu zaštitu, i ne na račun srednje klase kojima će biti produžene poreske olakšice.

U drugom dijelu govora koji je trajao, sa aplauzima sat i 15 minuta, gospodin Obama je govorio o Afganistanu, Iraku, nuklernim izazovima koje nameću Iran i Sjeveverna Koreja....:

„U Afganistanu povećavamo broj vojnika i pojačavamo obuku afganistanskih snaga sigurnosti da bi sredinom iduće godine mogle preuzeti obaveze i odgvornosti, a naše vojnike mi početi vraćati kući.... Kao kandidat za predsjednika obećao sam da ću privesti kraju rat u Iraku i to je ono što činim kao predsjednik. Sve naše borbene jedinice povući će se iz Iraka do kraja avgusta. Podržavaćemo vladu Iraka, nastaviti biti partner Iračanima... No da ne bude zabune – taj rat se završava i sve naše jedinice se vraćaju kući“ – istakao je, pored ostalog, gospodin Obama.

Amerikanci se, i pored ta dva rata, suoačavaju možda i sa većom opasnošću... prijetnjom nuklernim oružjem. Diplomatski napori, između ostalog i privođenje kraju američko-ruskih pregovora o kontroli naoružanja, te aprilski samit o nuklernoj sigurnosti, ojačaće pregovaračku poziciju i Sjedinjenih Država i drugih zemalja u odnosu na zemlje koje, kršeći međunarodne sporazume i obaveze, nastoje da se domognu nuklernog oružja. Zbog tih nastojanja Sjeverna Koreja se sada suočava sa još većom izolacijom i težim sankcijama, a mađunarodna zajednica je jedinstvenija u odnosu na Iran, takođe sada izolovaniji nego ikada ranije, ocijenio je gospodin Obama.

Prvi govor o stanju nacije predsjednik SAD Barack Obama je završio riječima:

<!-- IMAGE -->

„Priveli smo kraju tešku godinu. Prošli smo i kroz tešku deceniju. Nova godina došla. Nova decenija je pred nama. Nismo stali. Ja nisam stao.Zgrabimo ovaj trenutak i počnimo još jednom ostvarivati snove i jačati našu zemlju.“

Odgovor Republikanaca

U ime opozicionih Republikanaca odgovorio je nedavno izabrani guverner Virginije, Bob McDonnel. Po njegovim riječima, trenutan nivo federalnoga duga „neodrživ je“, a odgovornost za deficit od više od sto hiljada dolara po domaćinstvu on pripisuje političkim odlukama demokrata.

„Moramo donijeti političke mjere koje potiču poduzetništvo i inovaciju kako bi se Amerika mogla bolje nadmetati sa svijetom“, kazao je u republikanskom odgovoru guverner Virginije Bob McDonnel.

XS
SM
MD
LG