Linkovi

Međunarodni dan sjećanja na holokaust: Zločin koji ne smije  biti zaboravljen


Međunarodni dan sjećanja na holokaust: Zločin koji ne smije  biti zaboravljen
Međunarodni dan sjećanja na holokaust: Zločin koji ne smije  biti zaboravljen


U okviru obliježavanja Međunarodnog dana sećanja na holokaust preživjeli logoraši Aušvica, ratni veterani i lideri brojnih zemalja okupili su se danas u Poljskoj, na 65. godišnjicu oslobođenja Aušvica i Beirkenaua, dva zloglasna nacistička logora iz Drugog svjetskog rata.

<!-- IMAGE -->

Svečanim ceremonijama u snijegom pokrivenim Aušvicu i obližnjem Birkenau, logorima koji su sačuvani kao podsjetnik na užase pogroma prehodilo je okupljanje niza bivših logoraša, od kojih su mnogi bili odjeveni u logorašku odjeću.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je sa poljskim zvaničnicima prisustvovao memorijalnoj službi u Birkenau, dok je predsjednik Izraela Šimon Peres u Berlinu apelovao da se preostali nacisti izvedu pred lice pravde. Gospodin Peres je, govoreći u njemačkom u Bundestagu na hebrejskom jeziku, podsjetio poslanike da zločinci „i dalje žive na njemačkom i evropskom tlu i u drugim dijelovima svijeta".

Američki predsjednik Barak Obama je u video poruci za Aušvic rekao da je „mjesto na kojem se svijet sjeća i uči". Gospodin Obama je takođe istakao da svijet ima „svetu dužnost da zapamti svirepost" koja se događala u Aušvicu i drugdje u Evropi u vrijeme nacističke okupacije.

Nacistička Njemačka koncentracioni logor Aušvic je otvorila 1940. godine i ubrzo ga prevorila u centar svirepe i temeljite likvidacije evropskih Jevreja. Do 1945. godine nacisti su u gasnim komorama Aušvica i Birkenaua ubili više od million logoraša. Logore su, prilikom napredovanja kroz Poljsku, oslobodile jedinice tadašnje sovjetske Crvene armije. 27. decembar kao Međunarodni dan sećanja na holokaust proglasile su Ujedinjene nacije 2005. godine.

XS
SM
MD
LG