Linkovi

Evropska unija: Nakon prve urgentne, slijediće i mnogo veća pomoć HaitijuEvropska unija je, kao i brojni drugi dijelovi svijeta, već sa prvim vijestima o katastrofalnim posljedicama zemljotresa na Haitiju, reagirala, prvo izrazima saučešća, a potom i urgentnom finansijskom pomoći. Predstavnica za medije Evropske komisije Pia Ahrenkilde Hansen je govoreći o tome rekla:

"Nakon, zaista, razarajućeg zemljotresa na Haitiju, predsjednik Evropske komisije, Manuel Barroso je ponudio svoje najdublje sučešće žrtvama i narodu Haitija i obećao punu evropsku pomoć u okviru međunarodnih nastojanja koja su u toku. To uključuje i naše fondove za hitnu pomoć od 3 miliona eura u humanitarnoj podršci."

Danas, nakon intenzivnih konsultacija svih odgovarajućih evropskih tijela, prva ministrica vanjskih poslova Evropske unije Catherine Ashton je izjavila:

"Moramo, kao što smo to činili u prošlosti, pokazati da smo zaista globalna zajednica, sposobna da pronađe potrebne izvore, kako bi smo spasili živote i omogućili, preživljavanje i dalji oporavak. Unija i njene države su već pokrenute, radimo i dalje, tražeći dodatne izvore i šaljući pomoć što je prije moguće... U uskoj smo saradnji sa humanitarnim agencijama država članica. Neke do njih, posebno, Belgija, Francuska i Španija su poslale timove i nužne materijale kao što su filteri za pročišćavanje vode, poljske bolnice i rezervoari. Prvi od naših timova za pomoć su već na terenu i angažovani su u akcijama traženja i spašavanja."

U međuvremenu, Britanije ja obećala donirati 10 miliona dolara , uz slanje ekipe za spasavanje koja je već stigla na Haiti. Predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy izjavio je da će ubrzo otputovati na Haiti, bivšu fransusku koloniju, kako bi se susreo sa haićanskim predsjednikom Rene Prevalom.

Inače, u sjedistu Evropske unije u Briselu ističu da će tek narednih dana, zbog nedostaka informacija o razmjerama štete, biti jasno šta je iza sebe ostavio razorni zemljotres na Haitiju i kako EU može pomoći. Za očekivati je, s tim u vezi, nove pošiljke humanitarne pomoći i i finansijsku podršku izuzetno teškom tragedijom pogođenoj zemlji.

XS
SM
MD
LG