Linkovi

SAD: Kuda sa pritvorenicima iz Guantanama


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama prije dva dana najavio je suspenziju budućih transfera zatvorenika iz Guantanama u Jemen. Neposredan povod za takvu odluku su informacije da je Nigerijac Umar Farouk Abdulmutallab, optuženik za pokušaj izazivanja eksplozije 25. decembra u avionu američke kompanije Northwest, bio obučavan u Jemenu u trening-kampovima jemenskog ogranka al-Qaide.

Nadalje, američki zvaničnici vjeruju da su najmanje dvojica od bivših pritvorenika iz Guantanama sada lideri al-Qaidinih ćelija u Jemenu. Inače, oko 90 pritvorenika, skoro polovina koliko ih još ima u Guantanamu, su iz Jemena.

Poslije neuspjelog izazivanja eksplozije na američkom avoinu koju je pokušao mladi Nigerijac, navodno za terorizam obučavan u Jemenu, Sjedinjene Države analiziraju politiku oslobađanja osumnjičenika koje drže u Guantanamu i ubuduće, kako je rekao gospodin Obama, pritvorenike neće prebacivati u Jemen.

Senator John McCain, republikanac, trenutno u posjeti Iraku, pozdravio je odluku predsjednika Obame i istakao:

"Oni koji su prebačeni u Jemen ponovo se bore, spremni su na samoubilačke napade, postaju vođe... To mora biti spriječeno."

Odluka komplicira namjeru gospodina Obame da do 22. janura zatvori pritvorsku jedinicu u Guantanamu. On, ipak, tvrdi:

"Neće biti odlaganja, zatvorićemo zatvor u Guantanamu."

"Obama sada, politčki, jedri uz snažan čeoni vjetar..." - ocjenjuje Peter Beinart, analitičar New American Foundation-a i dodaje da mu takva odluka donosi podršku javnosti, doduše na štetu pritvorenika:

"Kada se ljudi više plaše, kada dolazi do napada ili prijetnji napadom, ravnoteža između građanskih sloboda i sigurnosti se pomjera, preteže na stranu sigurnosti, posebno kada nisu u pitanju građanske slobode Amerikanaca, nego ne-Amerikaca sa kojima se većina Amerikanaca ne solidarizira."

Gospodin Beinart preporučuje premještanje preostalih pritvorenika iz Guantanama u maksimalno sigurne zatvore u Sjedinjenim Državama, umjsto vraćanja u matične zemlje. Slično misli i James Phillips iz fondacije Heritage. On smatra da će vraćanje pritvorenika u njihove države zahtijevati mnogo više napora i dodaje:

"Mora biti, ako i kada budu oslođođeni, mnogo više bliskog nadzora nad njima."

Sjedinjene Države, upravo zbog sadašnjeg stanja u Jemenu, ne mogu biti nimalo sigurne da će takav blizak nadzor i kontrola biti ostvarivani. Jemen je uzdrman građanskim ratom na sjeveru i mogućim ocjepljenjem juga države. Kontroliranje, iz Gunatanama oslobođenih i u Jemen prebačenih, pritvorenika značilo bi veliku nevolju više u ukupnim teškoćama sa kojim se jemenske vlasti suočavaju.

XS
SM
MD
LG