Linkovi

BiH: Kape, rukavice, šalovi za cijeli svijet


U Sjedinjenim Američkim Državama sa dolaskom zime počinje i sve veća potražnja za toplom odjećom. Kuća visoke mode Kate Spade je u svojim prodavnicama upravo predstavila novu zimsku kolekciju šalova, rukavica i kapa koje su isplele žene u Bosni i Hercegovini.

Kolekcija je rezutlat suradnje između kompanije Kate Spade i organizacije Women for Women International, koja pomaže ženama u ratnim zonama, od BiH, preko Kosova, Afganistana, Iraka do Ruande. Zahvaljujući toj suradnji žene u BiH svoju tradicionalnu vještinu pletenja pretvaraju u luksuzne zimske artikle za kupce u cijelom svijetu.

Jedan od butika kompanije Kate Spade nalazi se u Georgetownu, otmjenom dijelu Washingtona. I tom butiku počinje priča koju možete pročitati, čuti i vidjeti na našoj web-stranici.

Suradnja organizacije Women for Women International i kuće visoke mode Kate Spade je započela prije četiri godine, sa manjim programom proizvodnje odjevnih predmeta za butike koje ta kuća ima u svijetu. U program su uključene i žene u BiH.

"Mnogo je talentovanih žena u BiH, ali one nisu imale gotovo nikakve marketinške mogućnosti da prodaju svoje pletene proizvode. Stoga se ovo partnerstvo činilo kao jedinstvena prilika da njihove proizvode plasiramo na tržište" - kaže Karen Sherman, izvršna direktorica s vjetskih programa organizacije Women for Women International.

Od tada, potražnja za proizvodima je sve veća, a suradnja, zasnovana na uzajamnom interesu, se širi.

"Kate Spade daje dizajn za proizvode i pristup tržištu, a naša organizacija obezbjeđuje trenirane i sposobne žene, koje završavaju naš program, i koje onda prave tražene proizvode" – dodaje gospođa Sherman, a Johanna Saum, direktorica odnosa sa javnošću modne kompanije Kate Spade dodaje:

"U BiH smo vidjeli da su žene vješte pletenju. Mi napravimo dizajn proizvoda na osnovu vještina žena u određenoj zemlji. U nekoj drugoj zemlji to će, recimo, biti izrada nakita, ili vez."

Izrada svakog proizvoda znači posao i zaradu za žene koje ga prave. A sa stopom nezaposlenosti od preko 50 odsto mnoge žene u BiH se bore da zarade za život. Cijenu koja se plaća ženama pletiljama određuju one, zajedno sa predstavnicima organizacije Women for Women International, i uobičajeno iznosi dvostruko više od minimalne nadnice u zemlji. Ručno pleteni odjevni predmeti su rijetki u svijetu masovne fabričke proizvodnje, pa satim tim privlače veliku pažnju kupaca u i van Sjedinjenih Država. U ovogodišnjoj zimskoj kolekciji napravljenoj u BiH je više od 4 hiljade ispletenih artikala - šalova, kapa, rukavica… pa čak i džempera za pse. 300 Bosanki koje pletu uglavnom rade od kuće. I svaki proizvod nosi vlastiti potpis žene koja ga je isplela.

"To su ručno ispleteni predmeti, na etiketi je potpis žena iz BiH koje su ih napravile… Proizvod je, na neki način, ljudska priča sa kojom se kupci ovdje poistovjećuju. Kupci žele ovako lijepe proizvode, pogotovo kada vide i osjete da iza svakog proizvoda stoji jedna osoba i jedna ljudska priča" – kaže gospođa Saum.

Artikli ispleteni u BiH se, osim u Sjedinjenim Državama, mogu naći i u prodavnicama Kate Spade u Japanu, Južnoj Koreji, Kini…

Proizvodi su jako popularni. Prošle godine, na primjer, u New Yorku su potpuno bile rasprodate žute rukavice na kojima je pisalo "taxi," rad žena u BiH. I ove godine tek predstavljena pletena kolekcija se, osobito u New Yorku, jako dobro prodaje. Poznati modni magazin Elle je u svom decembarskom izdanju objavio poveliku priču o ovom projektu u BiH.

Cilj programa, inače, nazvanog Hand in Hand (Rukom uz ruku) je proširiti partnerstvo i uposliti što više žena, kako bi im se pomoglo da se, nakon ratnih nedaća, vrate što normalnijoj svakodnevnici.

"Ženi čiji je potpis na etiketi, onoj koja je ove rukavice isplela, mi se nadamo da ćemo pomoći da poboljša život" - kaže gospođa Saum.

Organizacija Women for Women International, osnovana 1993. godine , pomaže ženana koje su preživjele rat i sukobe, pružajući im sredstva i resurse kako bi izašle iz krize i siromaštva i stekle životnu i financijsku stabilnost. Organizacija je do sada, osim u BiH, surađivala i sa ženama u Kongu, Iraku, Afganistanu, na Kosovu, u Nigeriji, Ruandi i Sudanu.

"Women for Women International ima dvanaestomjesečne programe za žene koje su isključene iz društva u ratom zahvaćenim zonama u svijetu. Mi im pružamo trening o pravima i liderstvu, vještinama koje se traže na lokalnom ili međunarodnom tržištu, kao i podršku u stvaranju zarade" – objašnjava gospođa Sherman.

U posljednjih 16 godina, organizacija je pomogla 146.000 žena, i dodijelila više od 78 miliona dolara u direktnoj pomoći i mikrokreditima.

U BiH Women for Women International je uključena od 1998. godine, kada je uspostavila prvi program kako bi pomogla ženama žrtvama silovanja. Od tada je organizirala 15 različitih trening programa, od poljoprivrede, preko pčelarstva i peradarstva, do pletenja.

"Što više proizvoda možemo prodati, to više žena možemo pomoći" – sažima u jednu rečenicu suštinu napora te organizacije gospođa Sherman.

Konačni cilj organizacije Women for Women International je proširiti proizvodnju na svih 8 zemalja u kojima djeluje. Sljedeće godine planirane su i kolekcije proizvoda koje će napraviti žene na Kosovu, u Ruandi i u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG