Linkovi

SAD: Brzi pristup interenetu za svakog Amerikanca


Američka vlada ulaže više od sedam milijardi dolara kako bi svim Amerikancima omogućila brz pristup internetu. To je ogroman infrastrukturni projekat i njegov cilj je osigurati da svi Amerikanci, čak i oni koji žive u siromašnim urbanim kvartovima i zabačenim ruralnim područjima imaju koristi od internet mreže.

Časovi korištenja kompjutera i internet mreže, kao na primjer u Byte Back-u, ne-profitnoj organizaciji iz Washingtona, jedan su od preduvjeta nužnih za korištenje interneta . Jer mnogi od odraslih polaznika časova u Byte Back-u nisu nikada koristili kompjuter, niti su pretraživali po internetu.

Jedna od polaznica, Sheila Melvin, kaže da je tek sada zapravo otkrila punu vrijednost pristupa internetu.

"Prije nekoliko godina kada bih čula za internet, ja sam se upitala zašto je on potreban. Sada ne možete ništa učiniti bez interneta. Baš ništa. Internet je sada dio našeg života. I ja ne mogu zamisliti svoj život bez pristupa internet."

Istraživanja pokazuju da jedna od četiri osobe u Americi uopće nema pristup internetu. Što znači da milioni Amerikanaca ne mogu poslati e-mail poruku svom doktoru, poslati prijavu za posao ili pohađati časove putem interneta. Američki Kongres je Federalnoj komisiji za komunikacije dao rok do 17. februara ove godine da izradi plan kako bi brz pristup internetu bio omogućen svim Amerikancima.

Predsjedatelj komisije Julius Genachowski ističe:

"U ovom trenutku se, kao nacija, suočavamo sa velikim izazovima - reformom zdravstvenog sistema, obrazovanjem, energijom, javnom sigurnosti…. I dok brz pristup internetu neće sam od sebe dati potpuno rješenje za bilo koji od ovih problema, on može i mora imati ključnu ulogu na putu rješenja svakog od njih."

Mnogi Amerikanci se mogu priključiti na internet kako sa kompjutera, tako i sa mobilnog telefona. Ali, kako rekosmo, takvu priliku nema gotovo svaki četvrti Amerikanac, osobito stanovnici ruralnih i siromašnih područja. Mnogi od polaznika u Byte Back-u stanuju u dijelovima Washingtona u kojima žive obitelji sa niskim primanjima.

Kelly Ellsworth, izvršna direktorica organizacije Byte Back, kaže:

"Svakome u ovoj zemlji je potreban brz pristup internet… i mora biti dostupan svima. Cijena pristupa ne smije biti tako visoka da ga mogu priuštiti samo neki, jer u protivnom na taj način iz svjetskih zbivanja isključujete mnoge dijelove naše zemlje."

Organizacija Byte Back pruža besplatne časove korištenja kompjutera, besplatne kompjutere i pristup internetu. Polaznici, kao Sheila Melvin, kažu da se nadaju da će imati priliku koristiti svoje novostečeno znanje o kompjuterima i internetu, kako bi mogli, za početak, uraditi neke jednostavne stvari, kao na primjer, poslati aplikaciju za posao putem interneta.

XS
SM
MD
LG