Linkovi

Privatnost ili sigurnost: Za i protiv nove generacije skenera na aerodromima


Od terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. godine na desetine milijardi dolara je potrošeno na sigurnost avio-saobraćaja. Amerikanci strpljivo čekaju u dugim redovima, skidaju obuću, svaku kap tečnosti koju nose sa sobom nose predaju službenicima sigurnosti….

Neki eksperti kažu da bi trebali biti ljuti jer sve što je poduzeto i što se poduzima ipak nije bilo i još uvijek nije potpuno uspješno. Andrew Thomas, urednik u jednom magazinu o sigurnosti u saobraćaju kaže:

"Zapravo, trebali bi biti jako razočarani u zvaničnike zadužene za sigurnost na aerodromima i u avio-saobraćaju. Njih trebamo smatrati odgovornim."

Mnogi analitičari i eksperti tvrde da se mnogo sofisticiranijom oprema mogu otkriti eksplozivne naprave i komponente koje je, navodno nosio Nigerijac Umar Farouk Abdumutallab kada se u Amsterdamu ukrcao na let za Detroit.

Guusje Ter Horst, ministrica unutarnjih poslova Danske, izjavila je da bi na najvećim tamošnjim aerodromima uskoro mogli biti instalirani skenere za cijelo tijelo:

"U roku od tri sedmice svi takvi skeneri koje imamo, njih oko 15, će biti na raspolaganju aerodromima za letove prema Sjedinjenim Državama."

Tim skenerima moguće je vidjeti, bez obzira na odjeću, cijelo tijelo. Svaki skriveni sadržaj je jasno uočljiv, bio u nekom džepu, ili skriven ispod najintimnijeg dijela odjeće. Ni takvi skeneri nisu potpuna garancija, smatra danski ministar. Taj argument koriste zagovornici poštivanja privatnosti avio-putnika. Mike German iz američkog Udruženje za građanske slobode ističe:

"Svakako da je zaštita privatnosti jedno od najkrupnijih pitanja korištenja skenera kojima se, uz različite tehnologije, putnici praktično pretražuju do gola. Na taj način putnik očito gubi privatnosti. Osim toga, neki od takvih skenera možda neće biti potpuno efikasni."

U međuvreemenu u Washingtonu je otpočela vruća debata. Republikanci kritikuju anti-terorističke napore administracije predsjednika Obame, dok Demokrati optužuju Republikance da zadržavaju imenovanje ministra za sigurnost u saobraćaju.

Michael Chertoff, bivši ministar za unutarnju sigurnost, kaže da bi fokus trebao biti na terorizmu, a ne na politici.

"Mislim da obje strane treba da se sjete da je naš neprijatelj negdje u pećinama Waziristana."

Širom svijeta je otpočela analiza mjera sigurnosti na aerodromima uz istovremena nastojanja da se otklone propusti, ili propust koji je omogućio osumnjičenom bombašu Abdulmutallabu da prođe sigurnosne provjere.

XS
SM
MD
LG