Linkovi

SAD: Sveobuhvatna provjera mjera sigurnosti


Administracija predsjednika SAD Baracka Obame, nakon prošlonedjeljnog pokušaja terorističkog pokušaja izazivanje eksplozije u putničkom avionu nadomak aerodroma u Detroitu, preispituje procedure praćenja osumnjičenih terorista i bezbjednost u aviosaobraćaju.

Cilj je utvrditi zašto ime nigerijskog osumnjičenika Umara Farouka Abdulmutallaba koji je pokušao da izazove eksploziju u avionu, nije bilo na listi osoba kojima je zabranjeno putovanje avionom, kad je njegovo ime već bilo u bazi podataka Ministarstva za unutrašnju sigurnost.

Nakon što je u petak ova zavjera otkrivena i spriječena, predsjednik Barack Obama je naredio da se sprovede sveobuhvatna provjera američkih bezbjednosnih procedura.

- Prvo je riječ o procedurama u pogledu praćenja osumnjičenih terorista: Da li je vlada uradila sve što je mogla sa raspoloživim informacijama, imajući u vidu da su procedure stare nekoliko godina. Drugo, očigledno je da moramo da preispitamo naše sposobnosti za otkrivanje. Predsjednik je zatražio od Ministarstva za unutrašnju sigurnost da pronađe odgovor na pitanje kako je neko sa tako opasnim eksplozivom uopšte uspio da se ukrca u avion u Amsterdamu, kaže Robert Gibbs, glasnogovornik Bijele Kuće.

Milioni Amerikanaca, koji bi danas trebalo da putuju, u međuvremenu se suočavaju sa pooštrenim mjerama bezbjednosti na aerodromima i novim ograničenjima. Prema novim pravilima, putnici na svim letovima prema Sjedinjenim Državama mogu da unesu samo jedan komad ručnog prtljaga. Prolaziće još jednu kontrolu prije ulaska u avion i moraće da ostanu na svojim sjedištima sat uoči slijetanja.
Posebno je pitanje, kako je osumnjičenik uopšte uspio da se ukrca u avion, i i da li su vlasti bile svjesne stepena opasnosti od ukrcavanja nekoga ko je već u bazi podataka.

- Različiti su tipovi baza podataka i jednostavno do organa reda nikad nije došla informacija koja bi njegovo ime automatski stavila na listu zabrane letenja, kaže Janet Napolitano, ministrica za unutrašnju sigurnost.


Zakonodavci u Kongresu takođe su obećali da će pokrenuti istragu ovog incidenta. Ukoliko bude osuđen, osumnjičeni bi mogao da provede dvadeset godina u zatvoru.

XS
SM
MD
LG