Linkovi

Film "Avatar" - početak nove ere izrade filmova


Prije 30 godina George Lucas je bio prvi koji je u filmu "Ratovi vijezda" dočarao znanstveno-fantastični svemir. Sada, nakon tolikih godina, znanstvena fantastika s filmom "Avatar", je zakoračila još jedan korak naprijed. Ovom epskom trodimenzionalnom pripovijesti, redatelj James Cameron pokušava nadmašiti Ratove zvijezda i svoj veliki hit "Titanic". Na Avatar je potrošeno 250 milijuna dolara, a sama tehnologija koja je korištena u filmu bi mogla promijeniti način na koji će se filmovi raditi u budućnosti.

2154. je godina. Ljudi planiraju misiju na dalekoj planeti Pandora. Njihov cilj je uzeti neprocjenjivi mineral koji je Zemlji neophodan. Znanstveni tim na Zemlji vodi doktor Grace Augustine, koju igra Sigourney Weaver. Tim posebnim programom, zvanim Avatar, proučava autohtono stanovništvo Pandore. Avatari su genetički izrađena tijela koja izgledaju kao tri metra visoki Pandorani, i lako se prilagođavaju na okoliš tog planeta. Američke snage pod vodstvom pukovnika Miles Quaritcha nadgledaju teren.

Pukovnik Quaritch, okorjeli marinac, proglašava teren Zemljinim na račun Na'vi-a, autohtonog plemena Pandore.

Glavni lik u filmu je Jake Sully, bivši marinac, paraplegičar. On je poslan na Pandoru kako bi zamijenio Toma, brata blizanca koji je preminuo kao član Avatar programa. Pošto se Jake genetski podudara s Tomom, preuzima i njegov Avatar.

Jake pada u trans kako bi prenijeo svijest u Pandoranina. Budi se u tijelu Avatara, slobodan da uđe u šume Pandore, što biva velikim uzbuđenjem za osobu paraliziranu od struka naniže. Jakeova misija je uklopiti se među domoroce Na'vie, te slati izvještaje pukovniku Quaritchu, za što bi zauzvrat dobio zdrave noge.

Međutim plan propada kada se Jake zaljubi u Naytiri, princezu Na'vi plemena. On počinje razumijevati duhovnu povezanost Na'vi plemena za svoj planet, i zaklinje se da će braniti Pandoru od ljudske invazije i genocida nad plemenom.

"Na ovom mjestu je sve povezano, i toliko je lijepo da oči jedva podnose.", kaže o filmu

Sam Worthingtonm koji igra ulogu Jake Sullya.

Glumica Zoe Seldana tumači ulogu princeze Naytiri. Ona kaže da je tehnika koju James Cameron koristi kako bi proizveo kompjuterski generirane slike nije nalik nijednom drugom filmu.

"Na glavi imamo opremu koja je replika našeg oblika glave u filmu. Na njoj je i kamera koja bilježi svaki izraz lica."

James Cameron, upotrebom nove tehnologije opravdava uloženih 250 milijuna dolara. Njegove 3D kamere kreiraju prastari, raskošni svijet, gdje tisuće različitih vrsta živi u simbiozi s Na'viima.

"Na'vii su u nekom smislu bolja verzija nas. Možda oni predstavljaju ono u nama čega smo svjesni da gubimo, i čemu se trebamo vratiti. Po meni je ovo smisao filma. Kada pogledate film, želite biti oni.",rekao je redatelj filma.

"Avatar" nudi virtualno filmsko iskustvo. Neviđena tehnologija vas uvlači u svijet Pandore fizički i emocionalno. Cameronova ekološka poruka se osjeti kroz zalaženje u teme nepravednih ratova, genocida i eksploatacije zemljišta. Dvanaest godina nakon "Titanica", "Avatar" se smatra povratkom James Camerona.

U očima redatelja, ovaj film je alegorija duhovnog buđenja ljudi.

XS
SM
MD
LG