Linkovi

Otkriven genetički kod za dvije vrste raka 


Britanski istraživači su otkrili cjelokupan genetički kod za dvije vrste raka: rak malih ćelija pluća i melanom, najsmrtonosniju vrstu raka kože. Kako to izvanredno naučno dostignuće može doprinjeti lječenju te opake bolesti?

Sve vrste raka su prouzrokovane promjenama DNK ćelija. DNK nosi genetičke infromacije. Te se informacije mijenjaju kada ćelije postepeno mutiraju od normalnih do abnormalnih i vremenom prelaze u maligne.

Naučnici kažu da bi im razbijanje genetičkog koda različitih vrsta raka omogućilo spašavanje na milione ljudskih života.

Testiranje krvi može ukazati na tumore u ranoj fazi, i liječenje učiniti mnogo efikasnijim.

Dr. Jeanney Aragon-Ching je onkolog u Medicinskom centru Univerziteta George Washington u Washingtonu. Ona kaže da je to novo otkriće korak bliže eri personalizirane medicine.

"To je sada napredak jer, na primjer, za različite vrste raka mi imamo različite vrste lijekova koji su usmjerni protiv različitog domena mutacije."

Što više informacija doktori imaju o tome kako se razvijaju ćelije raka, to preciznije mogu odrediti lječenje usmjeravanjem na tačno odredjene ćelije.

Britanski naučnici su otkrili 30 hiljada mutacija u melanomi, vrsti raka kože koji čini 75 procenata smrtnih slučajeva oboljelih od raka kože.

Oni su takodjer otkrili 23 hiljade mutacija u malim ćelijama raka pluća. Ali ne prouzrokuju sve te mutacije rak.

"Na lječnicima i naučnicima je sada da otkriju koje od tih mutacija su ključni pokretači, odnosno koje ustvari vode ka raku." Kaže doktorica Aragon-Ching.

Na kraju će naučnici biti u stanju da ciljaju pre-kancerogene ćelije i spriječe formiranje smrtonosnih tumora. Ali do toga je još daleko.

"Kao onkologistici, moj cilj bi trebao biti da jednog dana uspijemo rak transformirati u kronično oboljenje. Izlječiti je možda prerano govoriti, ali pretvoriti u nešto kao kroničnu bolest koja se može lječiti." Kaže doktorica Aragon-Ching.

Upravo kao visoki krvni pritisak kojeg je moguće kontrolirati ljekovima, rak bi mogao postati bolest koja nam ne bi nanosila toliko patnji.

Naučnici sada u okviru Medjunarodnog konzorcijuma rade na katalogu svih gena koji mutiraju u mnoge vrste raka. U Sjedinjenim Državama oni proučavaju rak mozga, jajnika i gušterače.

XS
SM
MD
LG