Linkovi

SAD: Korak bliže reformi zdravstvenog osiguranjaSenat je korak bliže usvajanju zakona o ključnoj reformi zdravstvenog osiguranja u Sjedinjenim Državama. Naime, američki senatori su izglasali prestanak rasprave o ključnoj reformi zdravstvenog osiguranja u Sjedinjenim Državama, i približili se usvajanju ovog zakona do Božića kako bi se, po povratku s praznika, počelo usklađivati različite verzije - iz Zastupničkog doma i onu koja će, po svemu sudeći, usvojiti Senat. Sa 60 glasova "za" i 40 glasova "protiv" demokrati su uspjeli ostvariti potrebnu pobjedu.

Potpredsjednik Joe Biden pohvalio je senatski zakon u članku u listu New York Times - uz priznanje da zakon nije savršen. No republikanski senator John McCain kazao je da se republikanci neće predati. Republikanski zakonodavci moraju učiniti sve kako bi spriječili – kako je rekao - „užasnu pogrešku".

Predloženi zakon podrazumjeva subvencije za mnoge Amerikance, kako bi mogli platiti zdravstveno osiguranje. Takođe se zabranjuje osiguravajućim kompanijama da odbiju osigurati bilo koga zbog već postojećeg ili ranijeg oboljenja.

Sjedinjene Države su jedina bogata industrijalizirana zemlja bez univerzalnog zdravstvenog osiguranja. Brojni američki predsjednici do sada su se neuspješno pokušavali izboriti za takav zakon, odnosno reform zdravstvenog osiguranja. Predsjednik Barack Obama je to pitanje stavio na vrh svojih zadataka na domaćem planu.

XS
SM
MD
LG