Linkovi

Evropska unija: U naredne tri godine 7 milijardi eura pomoći brobi protiv klimatskih promjena


Evropljani su se, nakon dva dana pregovora i ubjeđivanja, konačno dogovorili - prikupiće svotu od preko 7 milijardi eura kojom bi, tokom naredne tri godine, finansirali neophodne promjene u državama u razvoju koje same ne mogu odgovoriti zahtjevima borbe protiv klimatskih promjena.

Najviše novca je obećala dati Velika Britanija, 55O miliona eura godišnje tokom tri godine, Francuzi i Nijemci najavljuju da njihov zajednički dio neće biti manji od trećine ukupne potrebne svote i tako redom...Eksperti, međutim, već danas upozoravaju da bi potrebe država u razvoju mogle biti veće, kao i da će biti teško usaglasiti potrebe i mogućnosti. Jedni odmah pozivaju da Evropa, smatrajući se liderom u ovoj obasti, traži za svoj novac da se globalna sječa šuma smanji barem za četrvtinu i da objavi kako će sama do 2020. godine za čak 30 posto umanjiti emisiju štetnih gasova.

Švedski premijer i predsjedavajući Evropskim vijećem Frederik Reinfeldt je, pored ostalog, rekao:

"Ponovo smo učinili aktuelnim naš poziv da se smanjenje štenih gasova poveća sa 20 na 30 posto, ako ostatak razvijenog svoijeta načini sličan korak. To je snažna odluka da imamo ključnu ulogu kada , naredne sedmice, pitanje klimatskih promjena u Kopenhagenu bude na stolu. Iz tog razloga posebno sam zadovoljan da vam mogu saopštiti ukupan evropski doprinos brzom finansiranju adaptiranja i gradnje kapacitetaza period od naredne do 2012. godine. Ukupan evropski dio je oko 2,4 milijarde eura i tokom samita smo uspjeli dobiti obećanje da će svih 27 država Unije u tome učestvovati."

Predsjednik Evroposke komisije Manuel Barroso je istakao:

"EU je spremna da plati svoj dio. Važno je to za zemlje u razvoju, posebno za najsiromašnije među njima koje su i najranjivije. Mislim na države Afrike, male ostrvske zemlje, čija budućnost zavisi od hitne akcije. Nadamo se da će i ostali dostići naše iznose i našu ambiciju, jer finansiranje je ključ uspjeha u ovom poslu. Zadovoljan sam jer smo postigli sporazum i o dugoročnom finansiranju tih država, jer, Kopenhagen, konferencija o klimi jeste veoma važna za okolinu, ali je riječ i o iznimno važnoj razvojnoj stvari."

Zadovoljni učinjenim šefovi držva ili vlada evropskih članica su napustili Brisel, čestitajući švadskom predsjedništvu na dobro obavljenom poslu završnog samita i vođenja Evropske unije u posljednjih šest mjeseci.

Danas je novinarima podijeljen i stav evropskih lidera o proširenju EU. Istaknuto je kako se u potpunosti podržava pridruženje država Zapadnog Balkana Uniji i svim državama regiona je obećana evropska budućnost, prvo u vidu kandidatskog statusa, a potom i punopravno članstvo, ali kada ispune neophodne uvjete i ostvare ekonomske i političke reforme.

XS
SM
MD
LG