Linkovi

Nova medjureligijska grupa u Washingtonu - "Da, mi možemo: Mir na Srednjem istoku"


Bilo je to veče muzike i drame u jednoj staroj sinagogi u Washingtonu, ali su misli i molitve okupljenih kršćana, muslimana i jevreja bile okrenute miru na Srednjem Istoku, i riješenju izraelsko-palestinskog sukoba na principu dvije države. Novinar Glasa Amerike Jeff Swicord, kaže da je skup sponzoriran od strane nove grupe koja pod nazivom "Da, mi možemo: Mir na Srednjem istoku" okuplja religijske i sekularne Amerikance na širem području Washingtona. Njihov cilj je pokretanje kampanje za mir na Srednjem istoku zasnovane na uspjehu predsjedničke kampanje Baracka Obame.

Američki muslimani, kršćani i jevreji okupili su se na svečanosti osnivanja nove medjuvjerske koalicije u Washingtonu "Da, mi možemo: Mir na Srednjem Istoku". Oni žele podržati Obaminu inicijativu za mir u Svetoj zemlji formiranjem dvije države.

Amerikanka palestinskog porijekla Mae Abdul Rahman je medju organizatorima tog dogadjaja.

"Mi želimo utjecati na ljude da se počnu angažirati, da razgovaraju o ključnim pitanjima, da se okupe oko zajedničkog cilja, a to je podsticanje pravednog mira izmedju Palestinaca i Izrealaca."

"Ovo je izvanredno, čestitam", rekao je gospodji Rahman jedan od prisutnih.

Prisutni su bili ljudi iz arapskih, jevrejskih i kršćanskih zajednica sa područja Washingtona. Svrha okupljnja bilo je da se kroz muziku i dramu ukaže na ljudske žrtve u nastavku sukoba na Srednjem istoku.

Roman Tasat, Sefardski jevrej, svira hebrejsku pjesmu sa španskim primjesama.

Shawkat Sayyad izvodi popularnu arapsku muziku.

Glumci su govorili monologe izraeskih i palestinskih autora.

Andra Baylus, američka jevrejka, koja je koordirala ovaj skup, kaže da je cilj pokazati zajedničku humanost.

"Treba da shvatimo da nismo drugačiji od ostalih, zato što imamo različitu religiju, ili što smo rodjeni u različitim dijelovima svijeta. Mi svi osjećamo bol kada gubimo naše najdraže. Mi svi osjećamo radost. I zato, mi nastojimo da to pokažemo kroz ovo posebno okupljanje izvodjača."

Centralni dio večeri bile su osobne priče Robia Damelin, izraelke iz Tel Aviva, i Mazena Faraja, palestinca iz izbjegličkog kampa u blizini Bethlehema. Oboje su izgubili članove porodice u tamošnjim sukobima. Mazenovog oca je ubio izraelski vojnik dok se vraćao iz prodavnice.

Mazen je okupljenim rekao da će nasilni otpor jedino dovesti do samouništenja: "Naš slučaj je pravedan slučaj. To nije u vezi s ubijanjem. To nije u vezi s proljevanjem krvi. To nije da mi želimo ubiti bilo koga u svijetu. Mi jednostavno tražimo naša prava i našu slobodu."

Ovo su crteži sukoba, pokazuje Robi Damelin, čiji je sin poginuo od palestinskog snajperiste dok je služio u vojsci.

Ona kaže da će ljutnja i mržnja jedino voditi ka dodatnoj bjedi i nastavku sukoba: "Veoma brzo sam shvatila da taj čovjek nije ubio mog sina zato što je on moj sin. On ga je ubio jer je on bio simbol, znate, naše okupatorske armije. To je teško reći, ali to je istina, Ali sam shvatila da ljutnja samo izoluje ljude."

Iz grupe "Da, mi možemo: Mir na Srednje Istoku" planiraju i druge dogadjaje na području Washingtona i organiziraju široku kampanju na univerzitetima širom Sjedinjenih Država kako bi osvijestili ljude o značaju mira na Srednjem Istoku.

XS
SM
MD
LG