Linkovi

Robot Cosmobot: Pomoć djeci s posebnim potrebama


Industrijski roboti koji vare i sastavljaju automobilske dijelove, pomjeraju ogromne kontejnere i rizične materijale... to je već prošlost. Sada istraživači u oblastti robotikeidu još jedan korak dalje i stvaraju interaktivne robote koji pomažu djeci sa specijalnim potrebama.

Kevin Fitzgerald izgleda i ponaša se kao tipični šestogodišnjak. Živahan je i voli se igrati kompjuterima.Ali jedna stvar Kevina ipak čini drugačijim od njegovih vršnjaka, on ne umije govoriti. Njegova moć govora je ugrožena teškim oblikom razvojne dispraksije, stanjem koji mu otežava pomjeranje usta i jezika.

Kao i mnoga druga djeca sa poteškoćama govora, Kevin sa logopedom radi na njegovom poboljšavanju.

ali njegova terapija je nešto drugačija od standardne i uključuje rad sa društveno korisnim robotom koji se zove Cosmobot.

Carole Samango-Sprouse je stručnjak koji djeci zaostaloj u razvoju pomaže sa neurološke tačke gledišta od 1982. godine. Ona kaže da je fascinantno da Cosmobot momentalno angažuje dječiju pažnju. Djeca rade duže i više se trude. To su primijetili prvog dana sa prvim djetetom, a i sa svakim drugim djetetom je bilo tako.

Jedan od razloga što je Cosmobot tako uspješano sredstvo terapije je da ga djeca poimaju kao živo biće. Oni govore preko robota i to koriste kao upute.

Dr. Samango-Sprouse kaže da sa terapeutske tačke gledišta, djeca duže ostaju angažovana, imaju bolje vještine, i ostaju skoncentrisana koliko god se radis njima.

Kevin inače ne voli da pokazuje riječi, ali za njega je bilo zabavno što je za to mogao koristiti robota.

Osim što ga korisiti za govor i prati njegove upute, Kevin takodjer voli da upravlja njegovim pokretima. On pritiscima na dugme može robota pomjeriti naprijed, nazad ili u krug.

Doktorica kaže da mu robot daje mogućnost planiranja, nezavisnost, jer sa Cosmobotom može izabrati šta želi da radi, a i daje mu mogućnost tipa: ovo je zaista teško, Cosmos bi zaista želio da to uradiš pa hajde da to uradite zajedno.

Dr. Corina Lathan je konstruktor Cosmobota. Ona je osnivač inženjersko istraživačke firme AnthroTronix i ona tvrdi da Cosmobot ima nevjerojatan utjecaj na djecu tijekom terapije.

Socijalno korisni roboti kao Cosmobot se još uvijek smatraju istraživačkim sredstvima, kaže Dr. Lathan, i u Sjedinjenim državama se ne koriste onoliko koliko se koriste u drugim zemljama. Ona se nada da će se to promijeniti i da će Cosmoboti bit pristupačniji djeci kao što je Kevin.

XS
SM
MD
LG