Linkovi

Amerika i klimatske promjene


- Nema zemlje koja je u rješavanju problema klimatskih promjena važnija od Sjedinjenih Država, rekao generalni sekretar UN Ban Ki-moon pred američkim Kongresom.

Senatski Odbor za medjunarodne odnose ugostio je uglednog gosta prije nekoliko sedmica. Generalni sekretar UN jedan je od glasnih zagovornika potrebe za obavezujućim promjenama u emisiji stakleničkih gasova.

Medjutim, Zakon o klimatskim promjenama, kojeg je usvojio Zastupnički Dom, činise da se zaglavio u senatskoj proceduri, iza zdravstvene i reforme finansijskih usluga. Tim zakonom predvidjeno je ozbiljno smanjenje ispuštanja ugljen dioksida u atmosferu.

Demokratski senator John Kerry kaže da ovaj zakon neće biti usvojen prije Kopenhagena.

- Nadamo se da ćemo u Kopenhagen barem poći sa okvirom zakona koji je iznesen pred Senat na razmatranje, kaže senator Kerry .

Analitičar klimatskih promjena Jake Schmidt upozorava da je od ključne važnosti hitno usvojiti ozbiljan i snažan zakonski propis, ako Amerika želi da ostane lider i na području ekologije.

- Dakle, prije nego što budemo zaista ozbiljni učesnici u medjunarodnim očima, moramo imati na snazi domaće zakone koji će regulirati naša obećanja, kaže on.

Bijela kuća kaže da će u Kopenhagenu predsjednik Obama kao američki cilj predložiti da do 2020. emisija gasova bude manja za 17 procenata od nivoa iz 2005.

David Kreutzer je ekonomista koji prati klimatske promjene za potrebe fondacije Heritage. On kaže da će u Senatu biti ozbiljnih prepreka, isto kao i u Zastupničkom Domu.

- Jedan od problema s tim zakonom u Zastupničkom Domu je što je on usvojen sa samo 7 glasova razlike, nakon mnogo natezanja i trgovine, i što se to desilo neposredno prije julskog odmora. Ispalo je da je taj zakon bio veoma nepopularan kad su se zastupnici vratili medju svoje glasače.

Kreutzer i ostali konzervativci tvrde da će zakon o smanjivanju emisije ugljenog dioksida američku ekonomiju koštati hiljade milijardi dolara, a da će to malo doprinijeti smanjivanju temperature planete.

Od predsjednika Obame on traži da u Kopenhagenu kaže NE svakom obavezujućem mandatu.

- Stvarno liderstvo koje mi možemo ponuditi jeste da se kaže da je ovo loš dogovor. Smanjivanje ugljika podrazumijeva troškove koji uveliko prevazilaze korist za svjetsku ekonomiju, kaže Kreutzer.

Ekolozi, poput Janet Larsen upozoravaju da su ovakve izjave opasne. Ona prisustvuje konferenciji u Kopenhagenu.

- Koncentracija ugljen-dioksida u atmosferi je oko 387 čestica na milion. Takav nivo ugljen-dioksida u atmosferi svijet nije imao u posljednjih 50 miliona godina, tako da je jasno da mi zalazimo na potpuno nepoznatu teritoriju, kaže ona.

Jedan od ciljeva u Kopenhagenu je da se postave temelji za jedan medjunarodni sporazum koji će zemlje ozbiljno obavezivati u vezi sa klimatskim promjenama. Senat će morati da ratificira takav sporazum - kako bi on stupio na snagu u Americi.

XS
SM
MD
LG