Linkovi

SAD: Amerikanke u nedoumici


Godinama su Amerikanke, posebno one starije od 40 godina, smatrale mamogramski pregled grudi obaveznim godišnjim pregledom. Odnedavno, je takav odnos prema toj vrsti pregleda doveden u pitanje. Naime, stručna komisija pri američkoj federalnoj vladi, izašla je sa novim preporukama (u najkraćem pregledi nakon pedesete godina života i svake dvije godine) zbog kojih su mnogi ljekari i stručnjaka, jednostavno rečeno, ljuti.

Doktorica Bernadine Healy, bivša direktorica Nacionalnog instituta za zdravlje, Amerikankama poručuje:

"Najjasnije vam kažem da ignorišete te propruke, jer je jasno da će pridržavanjem tih preporuka biti povećan broj žena koje umiru od raka dojke."

I doktorica Sharon Rosenbaum Smith iz bolnice St. Luke Roosevelt je sličnog mišljenja:

"Te preporuke su apsolutno smiješne. Žene moraju početi sa mamogramskim pregledima u 40. godini života. Mamogramom se rak dojke otkriva u najranijoj fazi."

Iz vladinog odjela za preventivnu zdravtvenu zaštitu ističu da je cilj preporuka za kasnije i rjeđe mamogramske pregleda umanjiti opasnost od radijacije, izbjeći za pacijente bolne biopsije i bespotrebne testove.

Doktorica Susan Love, specialista za rak dojke , smatra nove preporuke umjesnim, brani ih i ističe:

"Tim preporukama Amerikankama se ne ukraćuje pravo na mamogramski pregled. Ako žele da se izlažu radijaciji… to je njihov izbor. Cilj preporuka je izlagati radijaciji bilo koga ako to nije potrebno, ako ne pomaže."

Kathleen Sebelius, američka ministrica zdravlja Amerikankama poručuje:

"Radite što ste i ranije radile. Pričajte sa svojim doktorom i zajedno pratite i osobno i porodnično zdravstveno stanje. To je ono što je važno."

Nakon novih preporuka vezanih za mamogramske preglede uslijedile su i preporuke Američkog ginekološkog udruženja koje se odnose na obavljanje prvog takozvanog Papanikolau testa, odnosno testa grlića maternice na kancer. Mladim djevojskama i ženama sada se preporučuje odgađanje prvog pregleda te vrste 21 godine. Ranijim smjernicama test je propručivan od 18. godine, ili sa početkom seksualne aktivnosti. Starije djevojke i žene, one u dobi od 30 I više godina mogu, u skladu sa novim prerporakama, preglede obavljati svake tri godine.

Vrijeme kad su objavljene nove preporuke o obavljanju pregleda vezanih za rak dojke i rak grlića maternice, a to su preporuke stručnih tijela vrlo bliskih veza sa federalnom vladom, podstakle su mnoge stručnjake da ih vežu za sadašnje vruće zdrabstveno pitanje u Sjedinjemi Američkim Državama, debatom o reformi zdravstvenog sistema u kojem bi, ako reforma prođe, država i federalna vlada imale znatno većeg uticaja.

Doktor Peter Jokich iz Medicinskog centra univerziteta Rush, kaže:

"To je početak ograničavanja, racionaliziranja zdravstvene njege i prenetivnih pregleda njege. Ne mislim da je samo briga za zdravlje svake pojedinačne žene u pitanju."

Ko je u pravu, šta je za Amerikanke bolje, šta je, medicinski gledano, prihvatljivije ostaje da se vidi. Činjenica je da su nove preporuke podstakle brojne kontroverze, rasprave nedoumice.

XS
SM
MD
LG