Linkovi

Američki muslimani na hadžu: Duhovna inspiracija i čin približavanja bogu


Jedna od dužnosti muslimana-vjernika je, prema pet osnovnih postulata islama kao religije, obaviti hodočačće u svetom gradu Meki makar jednom u životu. Ispunjavajući tu vjersku obavezu, ove godine, kako se procjenjuje, oko 3 miliona muslimana iz cijelog svijeta obavlja hodočašće. Među njima je i 12 hiljada muslimana iz Sjedinjenih Američkih Država. Oni su u Meku krenuli obavljajući prigodan ritual i na polaznim aerodromima u Americi.

Safi Knan, Amerikanac pakistanskog porijekla, o tom činu kaže:

"Prizivamo Allaha, zavjetujemo se da ćemo mu služiti. Sve ono što Allah traži od nas mi želimo da to učinimo. Odlaskom na hadž mi i na taj način želimo da se posvetimo Allahu, i ove godine, i do kraja naših života."

I za njegovu suprugu Samiru hodočašće u Meku je način približavanja bogu:

"Duhovno je vrlo inspirativno vidjeti sve nas, sve vjernike različitog porijekla, kako se posvećujemo jednoj stvari... molitvi i služenju bogu."

Tokom hadža, hodočasnici je obići Ćabu, zdanje koje muslimani vjernici smatraju božijom kućom. Vjeruju da je Bog naredio svom poslaniku Abrahamu da izgdradi kuću za molitvu na mjestu na kojem stoji Ćaba.

Baqiru Imraniju ovogodišnje hodočašće je peto. Ovog puta moliće za univerzalnu vrijednost:

"Moja molitva biće molitva za mir u svijetu svima, posebno muslimanima, jer oni, kako se čini, pate najviše. Nadam se da ćemo učiniti prave korake da donesemo mir na naše tlo i doprinesemo miru u cijelom svijetu."

Pripreme za ovogodišnji hadž, pored uobičajenih za svako putovanje u inostranstvo, uključivale su i vakcinaciju protiv virusa H1N1. Vlasti Saudijske Arabije, polazeći od prava i obaveze muslimana vjernika da hodočaste, nisu ograničile, zbog sadašnje epidemije gripe, dolazak u Meku. Obaveza vakcinacije, uz godine starosti, su jedino ograničenje.

Adel El Farmawani, putnički agent američkih hodočasnika, o cijeni hodočašća kaže:

"Prosjenični troškovi programa hadža sa pet zvjezdica su oko 8 hiljada dolara, sa četiri zvjezdice su oko 5 hiljada."

I nakon ukrcavanja u avione hodočasnici su nastavili sa hvalospjevom Allahu. Neposredno pred slijetanje u Džedu vjernice će obući bijele haljine i pokriti glave. Vjernici će ogrnuti dva komada bijele tkanine što simbolizira jednakost i jedinstvo pred bogom.

Nakon obavljenog hodočašća američki muslimani će se pridružiti muslimanima iz cijelog svijeta u obilježavanju Kurban Bajrama, četverodnevnog vjerskog slavlja kojim se označava kraj hodočašća.

XS
SM
MD
LG