Linkovi

SAD - Kina: Summit produbljavanja bilateralnih odnosa


Kinesko-američki samit na najvišem nivou nije rezultirao novim, posebno bitnim korakom u odnosima dvije zemlje, ali je potvrdio spremnost predsjednika dvije zemlje da nastave vrlo tijesnu saradnju, i kada su u pitanju bilateralni odnosi, i kada je riječi o otvorenim pitanjima od najšireg značaja za međunarodnu zajednicu.

Predsjednik SAD Barack Omaba je prvo je u Pekingu obišao znamenitosti kineske drevne prošlosti, a potom se usredsredio na izazove današnjice. Razgovor sa kineskim predsjednikom trajao je više sati. Domaćin, predsjednik Kine Hu Jintao, je izjavio da je sa gospodinom Obamom razgovarao o svemu - svjetskoj ekonomiji, sprečavanju trgovine nuklearnim oružjem, klimatskim promjenama.... Naglasio je da je postignut određeni napredak, i istakao potrebu konkretnih akcija, kako bi se odgovorilo, kako je rekao, svjetskim izazovima.

Predsjednik Obama je ustvrdio da puna saradnja Kine i Sjedinjenih Država nikad nije bila potrebnija:

"I upravo zato Sjedinjene Države pozdravljaju i podržavaju nastojanja Kine da na svjetskoj sceni ima veću ulogu, ulogu koja uz kineski ekonomski rast znači i veću odgovornost za zbivanja u svijetu."

Po njegovoj ocjeni, partnerstvo sa Kinom je kritični momenat za okončanje sadašnje svjetske ekonomske recesije i zauzdavanje globalnog zagrijavanja zemljine atmosfere. Naglasio je potrebu saradnje u dimenzioniranju iranskih i sjevernokorejskih nuklernih ambicija. Ključna zemlja u pregovorima sa Sjevernom Korejom je Kina, a predsjednik Obama će, upućuje razgovor u Pekingu, tražiti kinesku pomoć u povećanju pritiska na Teheran da udovolji zahtjevima međunarodne zajednice:

"Iran ima priliku da pokaže i dokaže da su njegove namjere miroljubive, ali ako propusti te mogućnosti, trpiće posljedice."

Istovremeno sa isticanjem nužnosti i korisnosti veza sa Pekingom, američki predsjednik je jasno istakao da će o pitanjima gdje postoje razlike govoriti otvoreno. O poštivanju ljudskih prava govorio je generalno, a o Tibetu posebno:

"Priznajemo da je Tibet dio Narodne Republike Kine. Istovremeno, Sjedinjene Države podržavaju nastavak dijaloga kineske vlade i predstavnika Dalai Lame na rješavanju svih razlika i dilema koje dvije strane imaju."

Novinari nisu bili u prilici da predsjednicima Kine i Sjedinjenih Država postavljaju pitanja nakon što su završili višesatni susret. Gospodin Obama i gospodin Jintao su nešto kasnije bili ponovo zajedno, na državnom banketu priređenom u čast visokog gosta iz Sjedinjenih Država.

Gospodin Obama sutra završava posjetu Kini.

XS
SM
MD
LG