Linkovi

Američke bolnice i H1N1: Dobra priprema, rad sa manje stresa


Veći broj bolnica u Sjedinjenim Američkim Državama , pogotovu službi hitne pomoći u okviru tih bolnica, susreće se ovih dana sa velikim opterećenjem nastojeći pomoći svima onima kod kojih se manifestiraju simpotmi gripa. Bojazan da je uzročnik tih simptoma virus H1N1, odnosno da je u pitanju svnjski grip, je opravdana. Jako je mnogo i suprotnih primjera, primjera bolnica i hitnih službi koje su se dobro pripremile i sa povećanim brojem pacijenata izlaze na kraj bez velikih poteškoća.

Jedna od tih bolnica je bolnica Fauguier, nedaleko od Washingtona. Ovih dana vlada malo zatišje jer broj onih za koje se prepostavlja da su zaraženi virusom H1N1 opada. Prvi talas iI najveći broj pacijenata u bolnici su imali krajem prošlog mjeseca. Doktorice Tam Ly, specijalista za infektivna oboljenja, procjenjuje da će drugi će slijediti narednih mjeseci i dodaje:

"Bolnica je bila spremna, jer smo plan za takvo stanje napravili nekoliko mjeseci ranije, predviđajući šta bi se moglo desiti. Uvijek se nadamo najboljem, a pripremamo za najgore."

Okrug Fauguier je ruralno područje sa brojnim farmama konja. Bolnica u Warentonu, sjedištu okruga, nije velika. Stotinjak bolničkih postelja, uz sve ostalo, je sasvim dovoljno. Praktično od prvog slučaja infekcije virusom H1N1 zabilježenog u Meksiku u aprilu, zaposleni u bolnici su počeli sa pripremama. Za pripreme za hitne, izvanredne situacije zadužen je Tracy Turman:

"Znali smo da bi moglo doći do prave lavine infekcija i od toga smo krenuli. Postojeće planove za slučaj pandemije adaptirali smo tako da se možemo uspješno nositi i sa infekcijama virusom H1N1."

Gospodin Turman ističe da je prostor standardne hitne službe prilagođen kako bi bio prva funkcionalna tačka infektivne klinike, organizirane u jednom dijelu bolnice. Primjera radi, prostor hitne pomoći podijeljen je u dva dijela - jedan za uobičajene slučajeve, drugi za gripozne pacinete. Tako je i sa komplentom bolnicom. Cilj je pomoći zaraženim virusom H1N1, ali spriječiti širenje infekcije u druge dijelove bolnice.

U bolnici su instalirani specijalni prečišćivači zraka.Ordinacije i sobe pacijenata takođe su u ventilacionom sistemu koji zrak pročišćava svakog sata po 12 puta. Gotovo da nije potrebno napominjati da svo osoblje obavezno nosi make.

Obavljenje pripreme i prilagođavanja bolnice i zaposlenih već su se isplatili. Gospodin Turman ističe da odvojena infektivana klinika znači mnogo manje stresa i pritiska za kompletnu bolnicu i sve zaposlene:

"Dnevno imamo obično oko 80 pacijenata.To je prosjek za hitnu pomoć. Prije desetak dana imali smo 158 pacijenata, 50 njih sa simptomima gripe. No, nervoze nije bilo."

Većina gripoznih pacijenata iz prvog talasa koji su prošli kroz bolnicu Fauguier bile su osobe iz grupa povećanog rizika - trudnice, mala djeca i osobe oslabljenog imunološkog sistema. Pružena im je potrebna pomoć, a u bolnici su uvjereni da su i na sve naredne talase infekcija spremni odgovoriti na najbolji mogući način.

XS
SM
MD
LG