Linkovi

Velika pobjeda Baracka Obame na putu reforme zdravstva u Americi


Zastupnički dom američkog Kongresa je tijesnom većinom glasova odobrio Zakon o reformi zdravstvene zaštite u Sjedinjenim Državama. To je velika pobjeda za predsjednika Baracka Obamu, glavnog zagovornika reforme zdravstva u Americi. Medjutim, zakon još treba da prodje u Senatu gdje se mnogi protive predloženoj reformi. Za Glas Amerike izvještaj pripremila Laurel Bowman.

Zakon nije usvojen bez otpora. Demonstranti i lideri opozicije zajedno su bili protiv na Capitol Hillu.

John Boehner, lider manjine u Zastupničkom domu je rekao: "Ovaj zakon je najveća prijetnja slobodi koju sam vidio tokom svojih 19 godina u Washingtonu."

Ali u kasnu subotu veče, Zastupnički dom je prihvatio zakon.

Nancy Pelosi, predsjedavajuća Zastupničkog doma, je objavila rezultata glasanja: "Za je bilo 220, a protiv 215 zastupnika Zakon je usvojen".

Samo je jedan Republikanac glasao za zakon, protiv kojeg je bilo i 39 Demokrata. Ali, Zakon je sada pred Senatom. U svojoj sadašnjoj formi on od svakog Amerikanca zahtijeva da ima zdravstveno osiguranje. Gradjani ga moraju kupiti, a kompanije ga moraju pribaviti, ili platiti kaznu. Zakon, takodjer, zabranjuje osiguravajućim kompanijama da odbiju one koji su već bolesni.

Predsjednik Barack Obama je i od Senata zatražio da zakon usvoji: "Ovo nam je šansa da spriječimo budućnost u kojoj svakog dana 14 hiljada Amerikanaca nastavlja gubiti zdravstveno osiguranje, i svake godine 18 hiljada Amerikanaca umire jer ga nisu imali."

Demonstrirali su i zagovornici abortusa. Medjutim, odobreni zakon izričito ograničava plaćanje za abortus, što su do sada neke osiguravajuće kompanije pokrivale.

Demokratski zastupnik iz Michigana, Bart Stupak sada kaže: "Mi nećemo iz javnih fondova plaćati za abortus."

Oni koji podržavaju pravo na abortus traže od demokrata da ne podrže zakon bez tog pokrića.

Demokrati i Republikanci su se jedino složili da neće biti nikakve zdravstvene zaštite za ilegalne imigrante. Ključna bitka će biti oko toga ko treba da plati nove troškove i kakvu će ulogu u zdravstvenom osiguranju imati vlada. Konačno glasanje o tome bi se moglo produžiti i do početka naredne godine.

XS
SM
MD
LG