Linkovi

SAD: Ilegalni useljenici nisu kriminalci kojima je mjesto u zatvoru


Sjedinjene Američke Države nastoje iz temelja promijeniti dosadašnji način postupanja prema ilegalnim useljenicima, posebno kada je u pitanju njihovo pritvaranje i držanje u zatvoru do donošenja konačne odluke o boravku ili izgonu iz Sjedinjenih Država. A kakva je to praksa, i kakva bi mogla biti ta nova rješenja, može se govoriti u povodu slučaja jedne useljenice koja je u Sjedinjenim Državama živjela mimo propisa o usljenju i boravku.

Priča počinje jednog jutra. Dok se sunce tek pomaljalo, Peter Yune je kroz špijunku na vratima vidio deset policajaca koji su stajali na stepenicama.

"Upali su kuću, odgurnuli me i naredili da ne mrdam" - prisjeća se gospodin Yune.

Policajci su njegovu suprugu Jong Park uhapsili zbog prekršaja propisa o useljavanju i boravku. Dozvola za stalni, neograničeni boravak, odnosno status stanovnika Sjedinjenih Država joj je uskraćena jer je Jong Park 2003. godine bila osuđena za organiziranje prostitucije. Shodno odluci nadležnog suda trebala je biti iseljena iz Amerike. Peter Yune je znao da je njegovoj supruzi uskraćeno pravo stalnog useljavanja. Trebalo mu je 24 sata, da uz pomoć advokata sazna da je Jong Park u zatvoru u Potrsmoutu, četiri sata vožnje udaljenom od njihove kuće.

Novinarki Glasa Amerike dozvoljeno je da telefonom razgovara sa Jong Park. Prema njenim riječima, boravak u zatvoru je vrlo neprijatan. Iz ćelije može izaći samo za vrijeme objeda, zatvorena je sa notornim kriminalcima, osobama za koje kaže da su nasilne, opasne.

I njen suprug, Peter Yune, dodaje:

"Moja supruga nije opasni kriminalac. Nije imala dozvolu stalnog boravka i to je protiv propisa. To ne mogu osporavati, ali kriminalac nije."

Zagovornici poštivanja ljudskih prava usljenika ističu da su primjeri poput ovog isuviše česti - da se oni koji ilegalno borave Sjedinjenim Državama trpaju u zatvore sa opasnim kriminalcima i da je teško ustanoviti u kom su zatvoru smješteni.

Ministrica unutarnje sigurnosti Janet Napolitano želi da Kongres reformira odredbe o pritvaranju i ističe:

"Trebamo na svrsishodniji način postupati sa svim zavorenim."

Prošle godine u Sjedinjenim Državama, u kojima ima, kako se procjenjuje, preko 12 miliona ilegalnih useljenika, skoro 400 hiljada ih je bilo pritvoreno. Sada je u zatvorima oko 32 hiljade ilegalnih imigranata. Jedna od alternitiva koja se razmatra su elektronske narukvice pomoću kojih bi se kretanje ilegalnih useljenika moglo pratiti. Pritvaranje u tom slučaju ne bi bilo nužno.

Druga ideja - briga i sponzorstvo komunalnih organizacija i crkava. Pomoćnik ministra u odjelu za imigraciju i carinu John Morton o tome kaže:

"Imamo mnogo komunalnih organizacija na koje se možemo osloniti, koje su voljne brinuti se o procesu krou koji ilegalni useljeniku mora proći, kojima možemo vjerovati da će se pobrinuti i za njegovo iseljene ako tako bude odlučeno."

Takvu ideju Dan Stein iz Američkog saveza za u reformu useljavanja ne smatra dobrom i ističe:

"To bi se moglo pretvoriti u smještanje stranaca i u luksuzne hotele i druge objekte u kojima bi boravili i nastojali ostvariti pravo na stalno useljenje i onda kada nemaju nikave osnove za tako nešto."

Iz takvog smještaja stranci koji traže useljenje mogli bi se izgubiti u američkom prostranstvu i ne biti nađeni godinama i decenijama. Sigurno je da Jong Park ne bi bježala. Ima porodicu, nije krala ili ubijala, rekla je u telefoskom razgovoru za Glas Amerike.

Pritvorenica, ilegalna useljenica Sandra Kenley preminula je 2005. godine u istom zatvoru u kojem se sada nalazi Jong Park. Da bi se izbjegli takvi, najgori, slučajevi , gospodin Stein smatra da je brza deportacija rješenje:

"Ljudi dolaza u Sjedinjene Države kao gosti ove zemlje. Ako prekrše propise, ako im bude naređeno da napuste Ameriku ili budu osuđeni na deportaciju to treba činiti odmah."

Soobin Choi, 14-godišnja kćerka Jong Park, se nada da njena majka neće biti deportovana:

"Od kada je mama odvedena svi osjećamo prazninu. Teško je to nečim drugim nadoknaditi… i to je zaista ogromna praznina."

Za sada Soobin pokušava da se usredsredi na učenje. Zna da će majku moći vidjeti narednog tjedna.... na 20 minuta, kroz stakleni zid između njih.

XS
SM
MD
LG