Linkovi

Američka ekonomija ponovo raste, ali Amerikanci i dalje oprezni


Američka ekonomija ponovo jača. Iz Ministarstva trgovine su jučer saopćili da je bruto domaći proizvod u trećem kvartalu zabilježio rast od 3,5 procenata, što je najveći porast u posljednjih godinu dana.

Medjutim, ta dobra vijest još uvijek malo znači za milione nezaposlenih Amerikanaca i one koji se bore da zadrže svoje domove. Mnogi ekonomisti predvidjaju da će nezaposlenost i dalje rasti i dostići 10% iduće godine. Izvještaj pripremio novinar Glasa Amerike Mil Arcega.

Nakon 12 mjeseci konstantnog opadanja, američka ekonomija se oporavlja, dijelom zahvaljujući povećanoj prodaji kuća i vladinom programu kupovine novih automobila - "gotovina za krš".

I dok je rast ukupnog društvenog proizvoda od 3,5 posto veći od očekivanog, Steven Landefeld, analitičar iz Ministarstva trgovine upozorava da su podaci preliminarni.

"Slika će biti jasnija nakon prikupljanja obimnijih podataka u narednim mjesecima. Ovi preliminarni rezultati su uglavnom namjenjeni javnosti i donošenju privatnih odluka na osnovu prvih dostupnih podataka o razvoju američke ekonomije."

Na Wall Streetu, izvještaj nakon treće četvrtine potvrdjuje široko rašireno mišljenje da je američka ekonomija već u ranoj fazi oporavka.

Ali za mnoge Amerikance malo je razloga za slavlje. Nedavno istraživanje javnog mišljenja koje su proveli ABC News i Washington Post je pokazalo da 82 procenta Amerikanaca vjeruju da je zemlja još uvijek u recesiji.

Direktor istraživanja ABC News, Gary Langer objašnjava: "Amerikanci su još uvijek jako zabrinuti oko ekonomije. I dok ekonomisti procjenjuju da je oporavak počeo, većina Amerikanaca to ne primjećuje u svom svakodnevnom životu, i trebat će vremena da se to promjeni."

Predsjednik Barack Obama je i sam ukazao, mada je porast ekonomije najveći u posljednje dvije godine, da je posao u toj oblasti tek otpočeo.

"Mada taj izvještaj pokazuje istinski napredak, ključno po čemu ja mjerim snagu ekonomije nije samo rast našeg društvenog proizvoda, nego i rast zaposlenosti, da li je porodicama lakše plaćati račune, da li firme dobro rade i zapošljavaju nove radnike."

Mnogi ekonomisti su zabrinuti da bi ovaj rast mogao opasti sljedeće godine, kada opadnu efekti vladinog paketa pomoći od 787 milijardi dolara i smanjivanja poreza.

John Silvia, ekonomista Wells Fargo-a, kaže da je drugi važan faktor potrošnja, koja čini dvije trećine američke ekonomije: "Kupci se vraćaju kada ponovo dobiju posao, i ja mislim da bi se to vjerovatno moglo desiti u drugom kvartalu sljedeće godine. Mislim da ćemo tada vidjeti pravi zaokret u povjerenju kupaca, kao i zaokret u otvaranju novih poslova."

Analitičari kažu da bi rast zaposlenosti, koji obično kasni iza ekonomskih indikatora, mogao biti odlučujući faktor punog ekonomskog oporavka.

Uprkos tome što sve manje Amerikanaca traži nadokanadu za nezaposlenost, ekonomisti predvidjaju da bi stopa nezaposlenosti mogla dostići 9,9 posto kada vlada objavi mjesečni izvještaj 6 novembra.

XS
SM
MD
LG