Linkovi

Grupa povezana sa al-Qaidom preuzela odgovornost za napad u Bagdadu u kojem je ubijeno preko 155 ljudi


Grupa povezana sa al-Qaidom u Iraku preuzela odgovornost za nedjeljni napad u Bagdadu u kojem je ubijeno preko 155 ljudi, i ranjeno više od 500 drugih.

Militantna grupa Islamska država Irak je na svojoj web stranici saopćila da stoji iza dva samoubilaška napada u Bagdadu.


Premijer Iraka Nouri al-Maliki je za napad okrivio al-Qaidu i članove bivše Batističke partije. On je rekao da su napadači namjeravali stvoritinestabilnost i spriječiti održavanje izbora u januaru.

Gotovo istovremeni napadi desili su se u blizini izuzetno dobro čuvane takozvane Zelene zone i izgleda da im je cilj bila zgrada pokrajinske vlade i Ministarstva pravde.

Iz iračkog Ministarstva unutarnjih poslova kažu da su uhapsili najmanje 70 ljudi, ali nisu dali nikakve dodatne informacije.

Militantna grupa Islamska država Irak je, takodjer, preuzela odgovornost za napade u blizini vladinih ministarstava u Bagdadu u kojima je ubijeno oko 100 ljudi u august.

Predsjdnik Barack Obama je telefonski razgovarao sa premijerom Malikijem i iračkim predsjednikom Jalalom Talabanijem, izražavajući saučešće i osudu bombaških napada kao besmislenih akata nasilja. Slične poruke su u Irak stigle iz sjedišta UN i NATO.

XS
SM
MD
LG