Linkovi

Svaka treća žena u svijetu će iskusiti nasilje u svom životnom vijeku


Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaka treća žena u svijetu će iskusiti nasilje u svom životnom vijeku. Grupe za zaštitu ljudskih prava traže od Kongresa da odobri Zakon o zaštiti žena u svijetu. Zakon bi od Sjedinjenih Država zahtijevao da se o tome oglašavaju i na globalnom planu rade na okončanju nasilja nad ženama i djevojkama. Zakonom bi se osigurali fondovi za pet godina kojima bi se finansirali napori na smanjivanju nasilja nad ženama u zemljama u kojima je taj problem najviše izražen.

Neki od najnevinijih i najbespomoćnijih postaju žrtve najbrutalnijih zločina.

Ntamitonde je žrtva silovanja: "Osjećam bol u srcu. Ne mogu se vratiti zbog onoga što su mi uradili. Trojica su me silovali ispred mog sina."

Pobunjenici u Demokratskoj Republici Congo su silovali ovu ženu, odnjeli joj odjeću i zapalili kuću, ostavljajući je posramljenom i bez doma.

Ona je medju stotine hiljada žena u Congu, koje su seksualno napastvovane u gradjanskom ratu u toj zemlji.

"Sjedinjene Države osudjuju te napade i sve one koji su ih počinili i one koji su ih na to nagovarali. I mi tvrdimo da su oni koji napadaju civilno stanovništvo koristeći sistematsko silovanje krivi za zločin protiv humanosti." Rekla je Hillary Clinton, državni sekretar SAD.

U augustu, državni sekretar Hillary Clinton je obećala 17 miliona dolara američke pomoći za borbu protiv seksualnog nasilja u Congu. Ali, grupe za ljudska prava tvrde da Amerika mora učiniti više.

Glumica i UN-ov ambasador dobre volje, Nicole Kidman je članovima Kongresa rekla da su žene širom svijeta žrtve silovanja, trgovine ljudima i nasilja u domaćinstvu. Nasilju nad ženama se ne sudi jer to nije na vrhu vladinih briga, i nije hitan društveni prioritet, kaže ona.

Kidman i grupe za ljudska prava traže od Kongresa da odobri Zakon o zaštiti žena u svijetu.

Zakon je još 2007. predstavio, senator Joe Biden. Njime bi se osigurala sredstva kojima bi se pomoglo okončavanju nasilja nad ženama i djevojkama u zemljama u razvoju.

Demokratski zastupnik, Bill Delahunt kaže da sa još nekim zastupnicima uskoro planira ponovo pokrenuti prijedlog tog zakona.

Ukoliko prodje, on će pribaviti sredstva za žrtve nasilja, uključujući zdravstvenu zaštitu, kao i trening za lokalnu policiju u sprečavanju nasilja nad ženama.

Grupe za ljudska prava takodjer bi željele da Sjedinjene Države budu partner organizacijama koje u zemljama u razvoju rade na obrazovanju i borbi za prava žena.

Sina Vann radi sa žrtvama nasilja u Kambodži. Ona je prodata javnoj kući u glavnom gradu, Phnom Penh, kada joj je bilo 13 godina: "Rečeno mi je da im svaki dan moram zaraditi nešto novca, ako to ne uradim izlagali su me električnim udarima."

Držana je u zatočeništvu i maltretirana duže od dvije godine kada su je spasili iz grupa za ljudska prava. Ona sada pomaže drugim žrtvama da steknu potrebna znanja, nadju posao, i odpočnu novi život.

Melanne Verveer je ambasador bez portfelja u američkom State Departmentu: "Obrazovanje i ekonomska sposobnost su apsolutno važna sredstva u rješavanju ovih problema."

Ona kaže da je nasilje nad ženama i pitanje nacionalne sigurnosti: "Veza je jasna. Tamo gdje su žene ugnjetavane, vlada je slaba i veći su izgledi za ekstremizam."

Grupe za ljudska prava i žene koje nastoje zaštititi će trebati da sačekaju i vide da li će u Kongresu biti dovoljno podrške da zakon bude donešen.

XS
SM
MD
LG