Linkovi

Washington: Aktivisti za prava homoseksualaca traže svoja prava


Na hiljade aktivista za prava homoseksualaca i lezbejki je pred Bijelom kućom u Washingtonu zahtijevalo jednaka prava, tražeći od predsjednika Obame da ispuni svoja obećanja o okončanju diskriminacije protiv njihove zajednice. Nacionalni marš jednakosti je organiziran dan nakon što je predsjednik održao govor pred Kampanjom za ljudska prava, najvećom grupom za prava homoseksualaca. Predsjednik Obama je obećao da će okončati politiku držanja tajne o seksualnoj orijentaciji u vojsci. On je također rekao da je predan davanju istih prava homoseksualnim parovima kao i heteroseksualim bračnim parovima.

Od Bijele kuće do zgrade Capitola, na hiljade aktivista za prava homoseksualaca je uzvikivalo parole iz kampanje predsjednika Obame, zahtijevajući od njega da ispuni ono što je obećao prije nego je postao predsjednik.

Predsjedniče Obama, držimo te za riječ. Sve što tražimo su jednaka prava, kaže aktivista Aaron Freeman.

Ovi aktivisti zahtijevaju jednaka prava po pitanjima kao što su brak, usvajanje djece i vojna služba. Bill Folley odgaja dvoje djece sa svojim partnerom sa kojim je u vezi već osam godina.

Mislim da je to izvanredan trenutak u istoriji. Mislim da možemo dobiti mnoga prava kao obitelj, i to je jako važno, kaže Bill Folley.

U svom govoru organizacijama za prava homoseksualaca noć prije prosvjeda, predsjednik Obama je zatražio strpljenje. On je rekao da na svojim leđima nosi dva rata, ekonomiju i reformu zdravstva.

Ali moja predanost vama nije dovedena u pitanje čak i u trenucima kada se borimo sa ogromnim problemima, rekao je predsjednik Obama.

On je dodao da želi okončati politiku prema kojoj vojska ne smije pitati za seksualnu orjentaciju svojih regruta, ali prema kojoj može iz vojske otpustiti vojnika koji se otvoreno identificira kao homoseksualac.

Surađujem sa Pentagonom, njegovim vrhom i članovima Zastupničkog doma i Senata o okončanju takve politike. To je moja predanost vama, rekao je predsjednik Obama.

Najveći vojni zapovjednici kažu da bi dozvoljavanje homoseksualcima da otvoreno služe utjecalo na sposobnost oružanih snaga da održe disciplinu i uzajamno povjerenje u okruženju u kojem vojnici moraju zajedno živjeti i tijesno surađivati. To je pitanje koje je osobno dirnulo poručnika Dan Choia. On je veteran iračkog rata koji se suočava sa otpuštanjem iz vojske.

Ovdje sam jer želimo jednakost. U vojsci sam se zalagao za mnoge stvari, borio za mnoge stvari, ali kada u zemlji ima onih koji su izloženi diskriminaciji, naša je odgovornost da stanemo uz njih.

Predsjednik Obama je također rekao da je zatražio od Kongresa da okonča zakon kojim se dozvoljava saveznim državama da odbiju priznati brakove partnera istog spola. Ali konzervativni zakonodavci kažu da jedino brak između muškarca i žene omogućava stabilnu obitelj, i da bi omogućavanje homoseksualcima da stupaju u brak oslabilo instituciju braka. Protu-prosvjednik Randall Terry kaže da je opasno dozvoljavati takozvane građanske unije koje parovima istog spola daju iste beneficije kao i bračnim parovima.

Građanska unija je drugi naziv za brak, i ona narušava etiku i moral do osnovnog nivoa paganstva, kaže Randall Terry.

Neki zakonodavci na Capitol hillu se, čini se, kreću u istom smjeru kao i predsjednik. Zastupnički dom kongresa je nedavno usvojio prijedlog zakona kojim se definicija zločina iz mržnje proširuje i na one zasnovane na seksualnoj opredjeljenosti. Ovi aktivisti se nadaju da će njihovi glasovi biti dovoljno jaki kako bi obećanja predsjednika Obame pretvorili u zakon.

XS
SM
MD
LG