Linkovi

Ujedinjene nacije: Mirovna misija u Libanu


Mirovne snage Ujedinjenih nacija bivaju raspoređivane širom svjetskih kriznih žarista više od 60 godina. Savjet bezbjednosti odobrava raspoređivanje tih snaga u zemljama koje razdiru sukobi sa osnovnim ciljem pomoći stvaranje uslova za trajan mir. Danas više od 90.000 vojnika iz preko 100 zemalja nosi plave šljemove. Jedna od misija je i ona u Libanu, skraćeno nazvana UNIFIL.

"Plavi šljemovi" prvi put su u „zemlju kedrova" stigli 1978. godine kao snage razdvajanja između izraelskih vojnika i militanata na jugu Libana. Sada se više od 12.000 pripadnika mirovnih snaga iz 28 zemalja nalazi u Libanu. To je jedna od najvećih misija Ujedinjenih nacija.

U avgustu 2006. godine, kao dio podrške primirju kojim je okončan rat između Izraela i Hezbollaha, misija Ujedinjenih nacija je značajno ojačana i danas pripadnici mirovnih snaga nadgledaju inače krhko primirje.

Pukovnik Hari Mulyanto, zapovjednik indonežanskog kontingenta, ističe da vojnici kojim zapovijeda lokalnom stanovništvu pomažu na mnoge načine:

„Kao mirovnjaci, osim patroliranja, mi pružamo humanitarnu pomoć i podršku. Sarađujemo sa ovdašnjim stanovništvom, sa drugim organizacijama, međunarodnim i nevladinim."

Dobar primjer je praktična nastava tokom koje dječači stiču znanja automehaničara koja će im pomoći da jednog dana nađu posao. Na ekonomski razvoj gleda se kako na faktor stabilnost u post-konfliktnim društvima.

„Ako želim otvoriti vlastitu radionicu, ovo će mi pomoći ..." - kaže jedan mladi Libanac.

Izuzetno bitan je i program educiranja djece školskog uzrasta o opasnosti od zaostalih mina.

Nekada uglavnom muškog sastava, mirovne snage danas uključuju i žene. U Libanu oko 3.000 njih nose plavi šljem, kao vojnici ili policajci. Ujedinjene nacije se nadaju da će ih u ukupnom broju biti još više.

Narednica Nina, takođe Indonežanka, je u sastavu UNIFIL-ove policije već devet mjeseci:

„Moje koleginice i ja, kao pripadnice međunarodne policije, patroliramo, dežuramo na kontrolnim tačkama, obavljamo istrage... Druge pripadnice mirovnih snaga su vojnici."

Lokalno stanovništvo, u najkraćem, pozdravlja prisustvo mirovnjaka.

„Ljubazni su, pomažu nam... Mi na isti način uzvraćamo ...." - kaže postariji Libanac.

Pripadnici mirovnih snaga odvojeni su od vlastitog doma na dugo vrijeme, često djeluju pod teškim i opasnim uslovima. Mnogi poginu na dobrovoljno prihvaćenim zadacima i dužnosti. Unatoč svemu, mnogi raspoređeni u Libanu će reći da bi mirovnu misiju pod zastavom Ujedinjenih nacija prihvatili ponovo.

XS
SM
MD
LG