Linkovi

Irska: "Da" ili "ne" Lisabonskom sporazumu


Sutra se po drugi put Irci izjašnjavaju o tome žele li ili ne prihvatiti Lisabonski sporazum koji su već sve ostale evropske države prihvatile, a konačna ratifikacija se čeka još u Češkoj i Poljskoj.

Od juna prošle godine, kada su Irci rekli "ne" sporazumu, a i ovog puta ima podosta "reklama za ne," u Briselu je učinjeno dosta kako bi se irski glasači razuvjerili da im taj sporazum donosi problem. Naprotiv, njima i samo njima, evropski lideri su nedavno "crno na bijelo" obećali specijalne povlastice i garancije da novi sporazum o funkcionisanja Unije neće značiti zadiranje Brisela u etička pitanja, neće prisiljavati, do sada neutralne Irce, da učestvuju u budućim evropskim vojnim misijama, neće značiti nove poreze... Zbog toga, a i zbog ozbiljnijeg rada irske vlade na promovisanju Lisabonskog sporazuma , ankete pokazuju izvjesnu prednost na strani onih koji će zaokružiti "da."

Sa druge strane, ukoliko referendum propadne, značiće to da neće biti ni "Lisabona," bar ne onakvog kakav je u sadašnjem obliku. Samim tim, perspektive pridruženja Zapadnog Balkana EU postaju dalje i maglovitije. O tome direktor Centra za evropsku politiku Antonio Miširoli kaže:

"Ako i kada "Lisabon" stupi na snagu, biće puno lakše nastaviti. Neće biti prostora za izgovore, razloga za usporavanje procesa. Zato se očekuje da će u oktobru Evropska komisija načiniti i određene konkretne prijedloge, kako bi se sa novim sazivom, krajem ovog mjeseca, mogao nastaviti rad u tom pravcu. Sa druge strane, ako iz bilo kojeg razloga bude neizvjesna sudbina Lisabonskog sporazuma, tada bi to moglo imati i posljedice na proširenje EU na Zapadni Balkan. Ovo jednostavno zato što bi, u nedostatku jasne slike same Unije, bilo teško donositi odluke u tom pravcu."

A član Evropskog parlamenta iz Njemačke, grupa narodnjačkih partija ( EPP), Markus Ferber dodaje:

"Ne vidim kako bi nastavak proširenja bio moguć bez Lisabonskog sporazuma. Ako nemamo strukturu koja bi podržala proširenu Evropu, tada ne ispunjavamo ni kriterije iz Kopenhagena koji kažu da EU mora imati kapacitete da bi bila proširena. Sasvim je sigurno, bez "Lisabona" nemamo te kapacitete."

Konačnu riječ o sudbini Lisabonskog sporazuma daće, dakle, irski glasači. Dok se očekuje njihovo glasanje, mnogi u nevjerici vrte glavom na činjenicom da skoro pola milijarde Evropljana ovisi od "šačice" glasača u Irskoj. Drugi to nazivaju demokratskom voljom, dok treći čekaju pred evropskim vratima, dodajući svim dosadašnjim uslovima približavanja Briselu i ovaj, koji je van njihove, a izgleda i van moći onih koji ih čekaju sa druge strane.

XS
SM
MD
LG