Linkovi

Analitičari pozivaju na američko-kinesku vojnu suradnju


Danas je šezdeseta godišnjica Narodne Republike Kine. Oružane snage učestvuju u programu proslave dolaska komunista na vlast 1949. Kao što za Glas Amerike izvještava Meredith Buel, američki zvaničnici pažljivo su pratili kineske napore na modernizaciji kineske vojske u posljednjih nekoliko godina i zabrinuti su jer bi ona mogla da postane prijetnja Američkim vojnim snagama na Pacifiku.

Više od jedne decenije, Kina modernizuje Narodnu Oslobodilačku Armiju. Kineske oružane snage toliko su napredovale, prema navodima Ministra Odbrane Liang Guanglie-a, da su borbeni avioni, tenkovi, ratni brodovi i balističke rakete jednake ili skoro slične arsenalu zapanih zemalja.

Pentagon navodi da je kineska sposobnost da na duže staze održi vojnu moć ograničena. Ali visoki zvaničnici su takođe zabrinuti zbog povećanog interesovanja Pekinga za nuklearno, svemirsko i kibernetičko ratovanje.

"Njihovo investiranje za kibernetičko i protiv-satelitsko ratovanje, protiv-vazdušno i mornaričko oružje, kao i balističke rakete moglo bi zaprijetiti američkom glavnom cilju da planira vojnu moć i pomoć saveznicima u Pacifiku." Rekao je nedavno američki minister odbrane, Robert Gates.

Sjedinjene Države upotrebljavaju nosače aviona, podmornice i druge vojna sredstva da bi održale potrebne snage na Pacifiku.

Vojni analitičari upozoravaju da Kina pokušava da razvije nove mornaričke rakete koje bi mogle da ugroze sposobnosti američke mornarice da izvodi operacije u blizini Kine.

Roger Cliff, u Korporaciji RAND, se fokusira na kinesku vojsku. On kaže da bi se kineske rakete mogle lansirati na različite načine: "Američki brodovi, uključujući nosače aviona koji se nalaze oko 1,600 kilometara od Kineske obale, će biti ranjivi na napade aviona, brodova i podmornica."

Dok su se veze Kine i Tajvana poboljšale posljednjih mjeseci, Peking nastavlja da dodaje rakete okrenute prema ostrvu.

Penzionisani Američki mornarički admiral Eric McVadon rukovodi Azijsko-Pacifičkim studijama na Institutu za analizu vanjske politike: "Veoma je teško zamisliti dvije istovremene kampanje - jednu protiv Tajvana i drugu protiv Amerike, naravno, jedine svjetske sile. Kina nema iskustva i snage da bi usješno mogla to izvesti."

Kina navodi da je njen vojni budžet za ovu godinu 70 milijardi dolara, iako Američko ministarstvo odbrane procjenjuje da bi on mogao da bude i više od 150 milijardi.

Peking kaže da je vojna modernizacija Kine isključivo usmjerena ka zaštiti interesa i sigurnosti zemlje.

Ja stvarno vjerujem da je za Kinu glavno pitanje nacionalne sigurnosti jednostavno održavanje Kineske Komunističke partije na vlasti, kaže Bernard Cole sa Američkog univerziteta odbrane.

Sjedinjene Države i Kina su nedavno obnovile vojnu saradnju, koja uključuje posjetu Američkih brodova Kineskim lukama i susrete oficira.

Zapovjednik Američkih snaga u Pacifiku, admiral Thimoty Keating, kaže da bi želio da saradnja uključuje i zajdeničke vojne vježbe: "Vjerujem da je partnerstvo osnovni element ka stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu."

Analitičari kažu da vojske Sjedinjenih Država i Kine trebaju da sarađuju da bi pružile humanitarnu pomoć u slučaju vanrednog stanja kao način da se izgradi povjerenje između dvije nacije.

„Za sada moramo biti oprezni. Obje strane moraju biti oprezne jer se bojimo da bi moglo doći do konflikta", kaže admiral McVadon.

Američki zvaničnici u oblasti odbrane su odavno izrazili zabrinutost zbog nedostatka transparentnosti kada je riječ o kineskim vojnim poslovima.

Za bolju komunikaciju kinesko Ministarstvo odbrabne je nedavno pokrenulo web stranicu www.mod.gov.cnna engleskom i kineskom sa brojnim linkovima za vijesti i video snimke iz vojne oblasti.

XS
SM
MD
LG