Linkovi

60% doktora u Sjedinjenim Državama se osjećaju premorenim 


Dok se virus svinjske gripe, H1N1 ubrzano širi sjevernom hemisferom, doktori i drugi zdravstveni radnici su pod većim pritiskom nego inače. Ali i bez pandemije svinjske gripe, istraživanja pokazuju da se 60 procenata doktora u Sjedinjenim Državama osjećaju premorenim, fizički i emocionalno iscrpljenim. Stres kod doktora može uzrokovati greške u radu, pa stoga, kako za Glas Amerike izvještava Carol Pearson, sveučilišta u Americi pronalaze načine za spriječavanje tog osjećaja takozvane pregorenosti.

Roditelji u Americi dovode toliki broj djece u hitnu pomoć kako bi provjerili da li imaju simptome svinjske gripe da su neke bolnice postavile šatore u kojima mogu dijagnozirati i pružiti tretman pacijentima, držeći ih dalje od drugih pacijenata i drugog osoblja bolnice.

U bolnici u Tennessee -ju, doktor William May pokušava uspostaviti dijagnozu svojim pacijentima što brže može.

Nama se ne sviđa što smo morali podići ovaj dodatni prostor. Mi smo jednostavno zauzeti. Jako, jako zauzeti, kaže doctor May.

Čak i bez pandemije koja je povećala obim posla, doktori rade više nego ikada.

U Rochesteru u državi New York, liječnik opće prakse Michael Schneider osjeća kako se stres iz dana u dan povećava u proteklih 30 godina od kada radi: "Često se događaju propusti ako nam telefoni stalno zvone, pacijenti traže savjete, ekrani na kompjuterima stalno svjetlucaju."

U nedavnom izvještaju Mayo klinike navodi se da 60 procenata američkih doktora pati od simptoma zamora i depresije, poznatom kao "pregorijevanje".

Istraživanje je pokazalo da je veća šansa za pogreške kada su liječnici pretrpani poslom ili depresivni - čak i pogreške koje ljude mogu koštati života.

U drugoj studiji se razmatralo kako pomoći liječnicima koji se suočavaju sa stresom.

Sedamdeset liječnika opće prakse su prisustvovali tečaju opuštanja i komuniciranja na sveučilištu Rochester.

Dr. Michael Krasner, vođa studije, vidio je drastičnu promjenu na doktorima nakon jednogodišnjeg treninga relaksacije.

"Pregorijevanje, lječničko suosjećanje, lječnička psihosocijalna orijentacija prema pacijentima, održavanje raspoloženja, i neke lične osobine su se znatno unaprijedile."

Teorija doktora Krasnera, je da oni koji imaju bolje komunikacijske sposobnosti, i koji se znaju opustiti mogu izbjeći simptome emocionalnog iscrpljenja, kao što je osjećaj da nisu postigli ništa, ili problem suosjećanja s pacijentima."

Doktor Schneider tvrdi da mu je trening pomogao: "Mi smo potpuno zaboravili neke sposobnosti koje smo naučili, ili smo vjerovali da smo naučili u medicinskoj školi - sposbnosti komunikacije, tako da nam je ponovno učenje svega toga što je izgubljeno zaista pomoglo. Bilo je korisno."

Ovo istraživanje ističe koliko je bitno za doktore da sami rade na unapredjenju svojih mentalnih i fizičkih sposobnosti, kako za njihovo dobro tako i za dobro njihovih pacijenata. Studija je objavljena u novinama Američkog medicinskog društva.

XS
SM
MD
LG