Linkovi

SAD: Vjerovali ili ne....


Svakog ljeta brojni trkači iz cijelog svijeta pokušavaju nešto gotovo nemoguće - pretrčati 200 kilometara kroz Kaliforniju. Ove godine njih 90 krenulo je iz Doline smrti, tačke skoro 90 metara ispod nivoa mora, da bi trku završili na visini od preko 2. 400 metara na planini Whitney, nedaleko od Las Vegasa. Višednevnu utrku pod nazivom "Badwater," organizira kompanija AdventureCorps, Inc., organizator i brojnih drugih natjecanja u takozvanim ekstremnim sportovima. Kroz reportažni zapis o dvojici učesnika tog ekstremno teškog super-maratona teče priča o dvojici ljudi ekstremno jake volje, njihovim osobnim motivima i životnim iskustvima.

Jedan od njih je Charlie Engle. Zajedno sa drugim trkačima, odabran je da se u suoči sa 200 kilometara dugim izazovom na temperaturama većim od 55 stepeni Celzijusa, žuljevima i velikom iscrpljenošću.

Charlie je bio ovisnik o kokainu 10 godina. Dobrano na putu samo-uništenja, našao je snage da izmijeni način života. Postao je ponovo ovisnik…. ali od trčanja. Ove godine se šesti put pojavio na startu, što je najbolji i definitivan doklaz da je kokain je njegova prošlost, a trčanje sadašnjost u budućnost. Nije došao da se samo takmiči nego ….

"Prije nekoliko mjeseci sam rekao sam da ću doći ovdje da pobijedim" – rekao je neposredno pred početak trke.

Sada 46-ogodišnji Charlie Engle vjeruje da čovjek mora proživjeti dovoljno dugo i u životu propatiti dovoljno mnogo kako bi smogao dovoljno snage za ovakvu vrstu izazova.

Nickademus, Nick, Hollon, drugi učesnik trke kojem je reporter Glasa Amerike posvetio pažnju, nema takvu bogatu prošlost. Star je svega 19 godina, a osnovni razlog je tipično mladalački:

"Osjećam se kao da sam na vrhu svijeta…." - kaže Nickademus.

Najmlađi takmičar, kada je počeo trku, niko nije mislio da će je završiti, da će imati fizičke snage i psihičke sposobnosti da se takmiči.

Da bi se što bolje pripremio za trku Nick je prethodno pretrčao čitavu stazu dva puta. Iako je takav trening bio jak razlog da bude pozvan da se takmiči, to nikako nije značilo će utrku i završiti.

Mnoge teškoće mogu osujetiti želju takmičara. Stomačni bolovi i žuljevi na stopalima su uobičajeni problemi trci. Charlie je vrlo često povraćao tokom prve polovine trke i izgubio je više od 5 kg za samo nekoliko sati. Sa druge strane, Nick je dobro započeo trku, ali je značajno usporio poslije 140 km.

Zašto bilo ko prolazi kroz višednevno ovakvo mučenje?

Charlie zna odgovor. Njemu je fizički bol i napor bol dobrodošao, doživljava ga kao metaforu svog života, podsjeća ga na napredak koji je prešao od ovisnika droge do zdrave osobe sposobne da trči i pretrči 200 kilometara po nemogućim uslovima. Na kraju, Charlie nije pobjedio, dolazak na cilj smatra ogromnim osobnim uspjehom. On je primjere za svakoga ko ne vjeruje da se ovisnost od droge može savladati. Mada u 46. godini života, Charlie Engle će pokušati opet.

Za Nicka, njegovog mnogo, mnogo mlađeg rivala trka "Badwater" je početak ovisnosti o trčanja i izazov kojim mu otkriva širinu sposobnosti i snagu volje. Obećao je da će se vratiti slijedeće godine i, sa ostalim takmičarima, testiraju granice čovjekovih mogućnosti.

XS
SM
MD
LG