Linkovi

Joanne Herring: Za Afganistan bez rata


Prije nekoliko godina, zahvaljujući prvo knjizi, a zatim i filmu "Rat Charlie Wilsona," brojno čitateljstvo i gledateljstvo moglo je saznati više o jednom malo poznatom dijelu ukupnih zbivanja vezanih za Afganistan u vrijeme sovjetske okupacije 1980-ih.

Charli Wilson, kogresmen iz Teksasa, odlučan, samostalan, u političkom smislu mnogi bi rekli na svoju ruku, našao je načina da tadašnjim afganistanskim pobunjenicima koji su se borili protiv sovjetske vojne mašinerije finansijski pomaže.

Na to ga je snažno podsticala Joanne Herring, djevojka iz visokih krugova sa kojom je bio u ljubavnoj vezi. Njen i lik kongresmena Wilsona u filmu su igrali Julia Roberts i Tom Hanks.

Stvarna gospođa Herring sada ima 80 godina. I dalje je vrlo aktivno uključena u projekte pomoći Afganistanu u kojem se sada američke i NATO snage bore protiv talebanskih pobunjenika.

Film "Rat Charlie Wilsona" snimila je 2007. godine producentska kuća Universal Pictures. U sceni uključenoj u ovu rubriku kongresmen Wilson, ležeći u kadi punoj topple vode i očekujući, pita Joanne Herring šta želi da učini za nju. Ona odgovara da bi voljela da nađe načina da finasijski pomogne otpor Afganistanaca sovjetskim okupacionim snagama.

Joanne Herring kaže da je u to vrijeme imala listu kongresmena za koje je smatrala da joj mogu pomoći, ali da je ta scena samo filmska verzija:

"Nikada nisam napustila zabavu i ušla u kadu sa bilo kim."

U realnosti, stvarnom životu, Joanne Herring je gurnula glavu u torbu ulazeći 1980. godine u afganistansku ratnu zonu. Po povratku kući uložila je velike napore da osigura pomoć afganistanskim snagama otpora. I sada, skoro 30 godina kasnije, uključena je u više projekata.

"Projekti koje predlažemo i realiziramo su isključivo humanitarni. Želimo ići u sela, osigurati hranu, vodu, obrazovanje i liječenje."

Gospođa Herring i ne-vladine organizacije sa kojima surađuje žele podstaći ekonomski i društveni razvoj i pokazati Afganistancima da Amerikanci nisu tamo samo da ratuju:

"Većina Afganistanaca nikada nije vidjela Amerikanca bez oružja. Ako dobijemo i neku vladinu pomoć, a nadamo se tome, moći ćemo ostvariti naše planove, moći ćemo ih multiplicirati."

Joanne Herring je i coordinator aktivnosti organizacija koje izvode projekte osiguranja pitke vode i izgradnje škola i bolnica:

"Ne želimo određivati šta će koja organizacija raditi. Neka rade što što rade, ali želimo da svaka od njih uradi jednu dobru stvar, ono što može bolje nego iko drugi u svijetu."

Ona smatra da bi ekonomski i ukupni društveni razvoj Afganistana spriječio Talibane da zemlju ponovo pretvore u veliku terorističku bazu:

"Gdje su vođe terorista obučavane? U Afganistanu, a ne negdje drugdje. I mislite li da ih Talibani neće ponovo obučavati."

I sada, kada Sjedinjene Države šalju nove jedinice protiv Talibana, mnogi kritičari pozivaju na pregovore o okončanju borbi. Joanne Herring, pak, misli da Ameriknci imaju obavezu i odgovornost da u Afganistanu ostanu onoliko koliko je potrebno za razvoj modernog, prosperitetnog Afganistana, sposobnog da se odupre svim izazovima.

XS
SM
MD
LG