Linkovi

SAD: Siguran način Safewaya


Jedna od vrućih tema ovog toplog ljeta u Sjedinjenim Američkim Državama je rasprava o zdravstvenom sistemu. Reformom tog sistema predsjednik SAD Barack Obama želi osigurati zdravstveno osiguranje za svakog Amerikanca, smanjiti trokove liječenja i zdravstvenog osiguranja. Izvršne direkore, menadžere i vlasnike kompanija, velikih, srednjih i malih, žestoko boli glava od visokih cijena osiguranja, dok u isto vrijeme, zvaničnici zaduženi za javno zdravlje alarmiraju naciju zbog ogromnog skoka broja gojaznih, čiji vičak kilograma void dijabetesu, kardiovaskularnim I drugim oboljenjima.

Logikom bolje preduprijediti, nego liječti kreću mnoge kompanije. Jedna od njih je Safeway, koju većina Amerikanaca poznaje kao veliki lanac velikih, dobro opremljenih i snabdjevenih prodavnica prehrambenih i artikala za domaćinstvo.

Steve Burd, izvršni rukovodilac kompanije, ne shvata samo prodaju ozbiljno. Vrlo ozbiljno se odnosi i prema troškovima zdravstvenog osiguranja zaposlenih. Po njegovj procjeni, 70 procenata troškova za zdravstvo rezultat je pojedinačnih ponašanja, vlastitog odnosa pojedinca prema sebi i zdravlju. Stoga je, još prije četiri godine, lansirao program kojim bivaju nagrađivani oni koji zdravo žive i rade. I uštede za kompaniju su velike.

O čemu se zapravo radi?

Prema programu gospodin Burda instalirana je teretana u glavnom sjedištu Safewaya, u Kaliforniji, u kompanijim kafeterijama priprema se i služi zdravu hranu, zaposleni plaćaju manje za zdravstveno osiguranje ako redovno provjeravaju krvni pritisak, tjelesnu težinu i kolesterol, osobno učešće nepušača u troškovima osiguranja je manje nego pušača…

Gospodin Burd jednostavno kaže:

''Suština našeg programa je ono što primjenuju kompanije koje osiguravaju vlasnike automobila, pratimo poslovni model osiguranja vozača.''

Vozači koji vože pažljivo, koji ne bivaju kažnjavani, plaćaju manje za osiguranje nego vozači sa lošim vozačkim dosijeom. Za zaposleni u Safewayu to znači otprilike isto, kada je džep u pitanju, jer će oni koji yravije žive plaćati manje za osiguranje, naravno zdravstveno, ai kompanija u cjelini. Gospodin Burd ističe da taj program podstakao zaposlenie u ''Safeway'' da izaberu način života…. dobar ili loš. A 25.000 zaposlenih odabrali dobar i prijavili kao učesnici programa.

Eric Ward je jedan od tih:

''Morate da imate neki mamac kako bi natjerali nekoga da promjeni svoje ponašanje.''

I mnogi su promijenili način života. Jo Chiti počela je da vježba, da se zdravije hrani... i izgubila je 18 kilograma:

''Zapitala sam se, počinjući, kako će ovaj program dugoročno uticati na moje zdravlje. A prije toga je uvijek bilo ''kako li izgledam?''

Gospodin Burd sa posebnim zadovoljstvom naglašava da je cijena zdravstvenog osiguranja za Safeway ostala ista, dok su ti troškovi za druge kompanije u prosjeku skočili za 40 procenata:

''Nije teško zaključiti da je, I sa stanovišta kompanije, odnos svakog zaposlenih prema zdravlju veoma bitan. Sa takvim odnosom, sa manjim troškom osiguranja, moguće je finanisirati zdrvstveno osiguranje za ljude koje ga nemaju.''

Primjer Safewaya, a I m,nogih drugih kompanija koje kreću sličnim koracima, sasvim sigurno je jedna od opcija vrijedna razmatranja. Jer u Sjedinjenim Državama je čak 47 miliona ljudi zdravstveno neosigurano.

XS
SM
MD
LG