Linkovi

The Economist: Odluka EU o viznom režimu razlog ogorčenja u BiH


Već godinama pitanje viza u regionu Zapadnog Balkana izvor je neuroza. Posebno sada, nakon što je Evropska unija predložila ukidanje viznog režima za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, napetosti oko tog pitanja u regionu su porasle, kaže se u tekstu posljednjeg izdanja magazina "The Economist." Ukidanje viza je ogroman posao, a uvođenje biometrijskih pasoša tek je jedan od koraka koji vode slobodnom režimu putovanja.

No, na Balkanu je to još komliciranije, jer pitanje pasoša nije samo tehničko, već i političko, kaže se u tekstu "The Economista" i ističe da je "posebnu gorčinu je ovo pitanje izazvalo u Bosni i Hercegovini, gdje Bošnjaci ne mogu slobodno putovati, dok bosanski Hrvati i bosanski Srbi mogu, uz srpske ili hrvatske pasoše. To, kaže se u tekstu magazina "The Economist" dodatno slabi krhku bosansko-hercegovačku strukturu, a Bošnjaci ga dorčinom ističu da je "skandalozno da optuženik za genocid Ratko Mladić sada može slobodno putovati, dok preživjeli i rođaci žrtava njegvih zločina ne mogu!"

"The Economist" taj dio teksta zaključuje tvrdnjom da za Bošnjake i Albance, ipak, ima nade i s vremenom će slobodu od viza dobiti i oni. Situacija je, navodi se u tekstu, i teža i kompliciranija za Kosovare. Srbija, koja ne priznaje Kosovo, je njegovim građanima u tom smislu dužna dati nove biometrijske pasoše, ali Kosovari s njima ne mogu putovati, jer ih je Evropska unija isključila iz olakšica. Rješenje možda leži u slijedećm - ako Srbija i Hrvatska mogu davati putovnice Srbima i Hrvatima iz BiH, zašto onda Albanci ne mogu dobiti pasoše od Albanije!?

Neki čak počinju postavljati pitanje razloga što je albanska nacija podijeljena u dvije države! U svakom slučaju, ističe na kraju"The Economist," birokratske anomalije mogu imati vrlo moćne posljedice.

XS
SM
MD
LG