Linkovi

SAD: Raste broj Amerikanki koje se opredjeljuju za posao farmera


Amerikanke su, tradicionalno, od davnina imale veliki udio u vođenju porodičnih farmi, bile su snažan i pouzdan oslonac muževima i očevima. Podaci iz nedavnog popisa stanovništva ukazuju i na jedan novi trend - sve je više Amerikanki koje same vode farme. I za taj posao odlučuju se žene razlitih zanimanja i karijera i, kako mnoge kažu, uživaju u proizvodnji i prodaji na lokalnim pijacama svježeg, ukusnog, zdravog voća, povrća, pređevina od mlijeka i mesa.

Briga o pilićima je dio radnog dana Julie Stinar. Vlasnica je farme Evensong u Shrapsburgu. Prije osnivanje farme prije pet godina, radila je kao modni stilist u velikoj trgovini.

"Kada sam dobila sina, napustila sam Nordstrom (veliki lanac prodavnica odjeće). To je bilo nekako u isto vrijeme kada smo preselili na ono što je bio začetak naše farme."

Julia Stinar je počela sa povrćem na maloj parceli, prije svega za porodicu. Nešto je pretjecalo i za prodaju muževljevim kolegama sa posla. U međuvremenu, farma je rasla i sada se prostire na 53 hektara. Julia uzgaja preko 100 vrsti povrća, drži piliće, krave i svinje.

Jeane Dietz-Band je takođe vlasnica farme. Drži preko 200 koza na farmi nazvanoj Many Rocks u Keedsvilleu. Ima titulu doktora nauka u oblasti molekularne biologije i genetike, ali je nauku zapostavila jer je željela više vremena provoditi sa sinovima, sada tinejdžerima.

"Bila je to teška, vrlo teška odluka. Ali kada sam odlučila da se posvetim djeci, i kada smo došli do farme, nikada poslije toga nisam zažalila."

Gospođa Dietz-Band kaže da joj je znaje iz genetike od velike koristi pri ishrani koza, a znanje iz hemije pri proizvodnji sapuna od kozijeg mlijeka. Ona i Julia Stinar su dva primjera sve većeg broja Amerikanki, farmerki širom Sjedinjenih Država.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, broj Amerikanki koje su na farmi jedina ili ključna poluga porastao je za 30 procenata u posljednjih 5 godina. Žene sada vode 14 odsto od oko 2,200.000 farmi koliko ih je registrirano u Americi.

Stephanie Gambrell, ekonomista u Birou američkih farmi, ističe:

"Broj žena koje vode i rade na farmama raste slično broju žena u ostalim oblastima rada i proizvodnje. Dakle, taj trend slijedi druge trendove. I mislim da će i dalje rasti broj žena koje same, ili uglavnom same, vode farme."

Gospođa Dietz-Band ukazuje na jedna od razloga takvog trenda:

"Mislim da se rad na farmi uklapa u prirodu ženskog bića, jer žene imaju razvijen osjećaj za brigu, njegovanje, odgajanje. Gledati kako nešto raste, brinuti o tome... to je, kako ja mislim, karakterna crta ogromne većine žena."

Mnoge Amerikanke imale su namjeru voditi male farme, ali tražnja za svježim, jučer ubranim, povrćem i voćem, te mesom i mliječnim proizvodima zdravije hranjene stoke, rezultirala je proširivanjem farmi.

"Činjenica je da farmerske pijace štiču polurarnost, da ih je sve više, da raste broj kupaca. To nas prosto sili na veću proizvodnju. Sada naši kupci nisu samo prosječni, već i bogatiji Amerikanci."

Uz ovo, Julia Stiner dodaje da je svemoćni internet uveliko olakšao "komercijalni" dio posla farmerima.

"Svakog tjedna šaljemo našu e-mail poruku ljudima koji su uključeni na web-stranicu farme sa obavještenjem šta mogu kupiti na našoj tezgi. Dajemo im i recepte,ispričamo neke pričice iz farmerskog života, držimo ih infomiranim o tome što se dešava."

Amerikanke koje vode farme, i Julia Stinar, takođe će reći da je rad na farmi težak, ali uživaju u neobaveznosti i elastičnosti radnog dana i osjećaju ispunjenosti onim čime se bave:

"Zaista mislim da je ovo posao u kojem najviše uživam. Krajem dana svjesna sam da sam za nas, za još ponekog, osigurala vrlo kvalitetne namirnice..."

Julia Stinar, kako naglašava, nikada ni jednog minuta nije zažalila što je promijenila profesiju i sada, radeći na farmi, zarađuje za život.

XS
SM
MD
LG