Linkovi

Afganistan: I danas nove žrtve


Nadležni afganistanski policijski zvaničnici saopštili su da je u eksploziji bombe postavljene pored jedne prometne ulice u Heratu poginulo 12, a ranjeno 30-ak osoba. Eksplozivna naprava je bila sakrivena među otpacima i aktivirana daljinski u trenucima prolaska policijskog konvoja.

Glasnogovornik Talibana izjavio je da je cilj napada bio šef policije obližnjeg distrikta Injil, inače u napadu teško povrijeđen. Poginula su dvojica policajaca, dok su ostale žrtve civili, među njima jedna žena i jedna djevojčica. I ovaj, po lokalnom vremenu jutrošnji, napad dio je pojačanih terorističkih napada talibanskih boraca i pobunjenika širom Afganistana, u vrijeme dok traju pripreme za predsjedničke i lokalne izbore zakazane za 20. avgust.

Novi generalni sekretar NATO saveza Danac Anders Fogh Rasmussen izjavio je, takođe danas u Brusselsu, da je savezničkim snagama u Afganistanu potrebna veća međunarodna podrška da spriječe da Afganistane ne postane, kako je rekao, " ponovo velika, centralna stanica međunarodnog terorizma."

Dan ranije, u nedjelju je izaslanik Ujedinjenih naroda za Afganistan Kai Aide pozvao je na mirovne pregovore s vodećim čelnicima Talibana kako bi se okončao rat u toj zemlji. Gospodin Eide je na konferenciji za novinarima u Kabulu izjavio da za postizanje sveobuhvatnog mira nije dovoljno razgovarati samo sa talibanskim zapovjednicima na terenu. "Ukoliko želite relevantne rezultate trebate razgovarati s onima koji su relevantni" - istakao je izlaslanik svjetske organizacije.

I afganistanski predsjednik Hamid Karzai ponovo je pozvao na mirovne pregovore sa Talibanima, uključujući i njihovog vođu Mullah Omara. No Mullah Omar je, kao i ranije, odbacio takav poziv. Po njemu, ne može biti dijaloga dok se strani vojnici nalaze u Afganistanu.

A u međuvremenu, prema prema posljenjem zbirnom izvještaju, devet vojnika međunarodnih snaga, šest Amerikanaca, dvojica Kanađana i jedan Francuz, poginuli su u Afganistanu u prva dva dana avgusta.

XS
SM
MD
LG