Linkovi

Pozitivne znake u ekonomiji iz Bijele kuće objašnjavaju vladinim mjerama stimulacije 


Glavni ekonomski savjetnik predsjednika Baracka Obame kaže da se američka ekonomija spasila sa ruba katastrofe. Direktor Nacionalnog ekonomskog vijeća, Lawrence Summers je krajem protekle sedmice rekao da je američka ekonomija ostvarila znatan napredak, nakon ubrzanog opadanja početkom godine. Summmers je stao u odbranu predsjednikovog paketa stimuliranja ekonomije, uprkos posljednjem izvještaju o porastu nezaposlenosti.

U prvim sedmicama 2009. kada je naglo padala vrijednost dionica, a trgovci se borili sa gubicima nakon slabe praznične sezone prodaja, nezaposlenost je naglo rasla. Experti su to ocjenili najgorom krizom nakon Velike Depresije.

Sada, medjutim, predsjednikov ključni ekonomski savjetnik govori o progresu. Direktor Nacionalnog ekonomskog vijeća, Lawrence Summers je u Washingtonu rekao da je godina počela izuzetno loše, ali je dodao: "Ukoliko smo početkom godine bili na ivici katastrofe, sada smo se znatno odmakli od te provalije."

Summersova ocjena je usljedila u isto vrijeme kada i odvojen izvještaj koji daje pomješanu sliku američke ekonomije.

Ministarstvo trgovine je izvjestilo da su izgradnja i zahtijevi za izgradnjom porasli u junu, što je znak da graditelji kuća stiču povjerenje u oporavak ekonomije.

Medjutim, izvještaj privatne internet kompanije, Realty Trac, je upozorio da je milion i pol ljudi u opasnosti da izgube hipoteku na svoje domove.

Kritičari administracije kažu da visoka stopa nezaposlenosti, od 9.5%, pokazuje da ekonomski paket predsjednika Obame od 787 milijardi dolara ne daje prave rezultate.

Ali, Summers je branio napore Bijele kuće: "Prema stepenu potrošnje i zapošljavanja, maksimalni rezultati stimulisanja u toj oblasti se ne očekuju do kraja 2010."

U medjuvremenu, neke najveće američke banke izvještavaju da ponovo ostvaruju profit, ali da su i dalje zabrinute oko nekih kredita.

JP Morgan Chase, druga po veličini banka u Americi, je izvjestila da je u drugom kvartalu povećala profit za 36 procenata, u odnosu na isti period prošle godine.

Tolika zarada je ostvarena i pored toga što je JP Morgan vratio vladi 25 milijardi dolara pomoći koju su primili lanjske godine.

Analitičar Stuart Plesser kaže da JPMorgan mogao preuzeti rizik koji mu je donio zaradu samo zahvaljujući lanjskoj pomoći vlade.

Bank of America je u drugom kvartalu ostvarila 3.2 milijarde dolara, premašivši očekivanja mnogih analitičara.

I bankovni gigant Citigroup je u istom periodu ostvario profit od 4,3 milijarde dolara.

Ekonomski savjetnik predsjednika Obame kaže da je takvo uspješno poslovanje omogućeno izvanredom pomoći vlade.

XS
SM
MD
LG