Linkovi

Čovjek u svemiru: Prije 40 godina prvi put na Mjesecu


U ponedeljak, 20. jula biće tačno 40 godina od trenutka kada je, po prvi put, čovjek stao na mjesečevo tlo. Podvig atronauta Neila Armstronga i Buzza Aldrina koji su se u lunarnom modulu spustili na Mjesec, i Michaela Collinsa, koji je ostao na matičnoj letjelici što je orbitirala oko Mjeseca, bio je zapravo kraj jedne faze i početku novog ciklusa čovjekovog dubljeg prodora u svemir.

Misija Apollo 11 bio je uspjeh vrijedan ponosa svakog Amerikanca i Sjedinjenih Država koje su prvih godina prodora u svemir zaostajale za tadašnjim Sovjetskim Savezom.

Jim Burke, nekadašnji inžinjer NASA-e, američke Nacionalne agencije za istraživanje svemira, bio je svjedok tog ranog, svemirskog, rivaliteta dvije super sile:

"Bio je to miroljubiv, ali žestok sukob sa konkurentom koji je u solarnom sistemu nastojao biti ispred nas, nastojao dosegnuti nove prostore. Bio je to divan rivalitet, sa ogromnim entuzijazmom na obje strane."

Letovi u svemir sa ljudskom posadom, odnosno još pet misija na mjesec do 1972. godine, bili su ključni dio svemirskog programa Sjedinjenih Država.

Ut to, i Amerikanci i Sovjeti nastavljali su sa realizacijom programa istraživanja bez ljudskih posada. Lansirali su letjelice, istraživačke sonde, daleko dublje u solarni sistem, slali robotizirana vozila na Mars.... I teleskop Hublle, u orbiti visoko iznad zemlje, počeo je slati fotografije spektakularnih prizora iz udaljenih zvjezdanih sistema.

Tokom 1980-ih, Sjedinjene Države su ograničile misije sa ljudskom posadom na zemljinu orbitu, prvo u okviru programa letova svemirskih brodova i onda, počev od 1998. godine letova vezanih za izgradnju Međunarodne svemisrke stanice. Stanica je projektak saradnje Sjedinjenih Država, Rusije, Japana, Kanade, Brazila i 11 evropskih država.

Dva tragična incidenta uticala su na promjene u američkom svemirkom programu. Svemirski shuttle Challenger raspao se 73 sekunde nakon uzlijetanja 1986. godine. Poginulo je svih 7 astronauta. Columbia, drugi shuttle, raspao se na paramparčad na povratku, prilikom ulaska u zemljinu atmosferu 2003. godine. Ponovo je nastradalo svih sedam članova posade.

Louis Friedman, izvršni direktor Planetary Society, neprofitne organizacije za istraživanje sunčevog sistema, smatra da, unatoč tim tragedijama, nije splasnula ambicija istraživanja prostora izvan zemljine orbite:

"Čovjek je istraživač. Čovjekov let u svemir je skup i vrlo rizičan. Nove destinacije, novi svjetovi su izazovi kojima nije moguće odoljeti."

Tadašnji američki predsjednik, George Bush, najavio je 2004. godine novi cilj - povratak čovjeka na Mjesec do 2020. godine, i iz baze na Mjesecu, let sa ljudskom posadom na Mars poslije 2030. godine.

"Ovo je mali korak za čovjeka, ali ogroman za čovječanstvo...." - rekao je prije 40 godina Neil Armstrong, kročivši na mjesečevo tlo.

"Misija Apollo je dokaz da čovjek nije više prikovan za zemlju" - dodao je godinama kasnije.

Uz dva velika rivala, i druge zemlje se uključuju u istraživanja svemira. Prvi kineski astronaut obletio je Zemlju 2003. godine. Letjelica koju je lansirala Indija u novembru prošle godine sletjela je na Mjesec u novembru.

Jedno od naslijeđa poduhvata Apollo je, osim nastavka miroljubivog rivaliteta u svemiru, i otvaranje perioda saradnje istraživanja i osvajanja svemira, dubljeg razumijevanja planete Zemlje i beskrajnih sazvježđa koja je okružuju.

XS
SM
MD
LG