Linkovi

SAD: Glasovi Ujgura i u Washingtonu


Jučer su ovdje u Washingtonu pripadnici kineske etničke grupe Ujgur marširali ulicama grada. Oni su protestirali protiv, kako kažu, grubog postupanja Kine prema pripadnicima njihove etničke grupe u toj zemlji.

Prosvjednici su glavnim gradom Sjedinjenih Država, uzvikivali "Kina, sram te bilo!". Protestiralo je više od stotinu pripadnika kineske etničke grupe Ujgur, koji osuđuju, kako kažu, kinesku brutalnu represiju njihovih rođaka i prijatelja u zapadnoj kineskoj pokrajini Xinjiang. Rebiya Kadeer je Ujgur, i zagovornica prava svog naroda.

Mi želimo biti glasovi Ujgura koji umiru u Urumqi u Xinjiangu. Želimo biti njihov glas i prenijeti njihove poruke, kaže Rebiya Kadeer.

Kineski zvaničnici su je optužili za nasilje u zapadnoj Kini, gdje su se muslimani Ujguri sukobili s Han Kinezima, koji su većinska etnička grupa u Kini.

Oni također kažu kako je 156 ljudi poginulo u nedjelju kada su Ujguri izašli na ulice u znaku protesta zbog sukoba između Han Kineza i Ujgura u Guangdongu prošli mjesec.

Jučer su muslimanke plačući izašle na ulice i svađale se sa policijom. Muškarci skupine Han su izašli sa palicama, lopatama i noževima. Kineske vlasti su uvele policijski sat kako bi spriječile nasilje. U međuvremenu, gospođa Kadeer kaže da je broj poginulih koji su objavile kineske vlasti prenizak.

Zar stvarno mislite da je u tolikim prosvjedima poginulo samo 156 osoba? Ja ne vjerujem u to. Vjerujem da je poginulo najmanje 500, a najviše oko hiljadu osoba, kaže gospođa Kadeer.

Ona je provela skoro 6 godina u zatvoru u Kini. Puštena je 2005. godine nakon čega se preselila u Ameriku.

Ujguri me smatraju majkom i vođom njihovog demokratskog pokreta, i ja ću ih nastaviti voditi, kaže ona.

Kadeerina kćerka je također sudjelovala u prosvjedima.

Moja majka je bila u zatvoru 6 godina, a otac 10 godina, i sve to zbog njihove političke aktivnosti. Moja obitelj ne posustaje već cijelo desetljeće. Stoga ja jesam Ujgur i to ću i ostati, kaže ponosno Kekenus Sidik.

XS
SM
MD
LG