Linkovi

4. juli u SAD: Dan slavlja i duboke simbolike


Sutra Amerikanci slave praznik, 4. juli, Dan nezavisnosti, dan kada su 1776. godine osnivači današnjih Sjedinjenih Američkih Država potpisali Deklaraciju o nezavisnosti tadašnjih britanskih kolonija od britanskog carstva.

Za većinu žitelja Sjedinjenih Država, osim slavlja, Fort of July znači slobodno vrijeme koje će provesti sa porodicom i prijateljima. Potvrđuje to i slijedeća mini-anketa:

"Za mene Dan nezavisnosti ima duboki smisao. 4. juli 1776. kada je usvojena Deklracija o nezavisnosti je događaj pun simbolike.... Ali poslije 200 godina, praznik je predivan slobodan dan na selu, na otvorenom, dan uz vatromet i zastave."

"Kao i obično, taj dan provodim sa cijelom porodicom. Bićemo svi zajedno."

"Podorično uobičajeno idemo na kampovanje na jedno jezero. Ove godine ćemo međutim učestvovati na lokalnoj paradi u okviru grupe vodiča Indijanaca kojoj moj sin pripada."

Tipično za 4. juli, Amerikanci su na lokalnim proslavama i paradama, na piknicima, u zelenilu i uz roštilje.

Kao i u mnogim drugim velikim gradovima, i u Washington Dan neovisnosti ne prolazi bez velike, svakogodišnje parade. Za mnoge, vrhunac se dešava kada padne mrak.

"Da, gledaću vatromet."

"Mi živimo u državi Maine.... i da bi gledali vatromet isplovimo."

Vatromet u svakom gradu, ko zna koliko njih, velikih i malih, je tradicija koja vuče korijene od dana usvajanja Deklaracije o neovisnosti. Tada su stanovnici Philadelphije prolavili čin usvajanja pored velikih vatri, uz topovsku i puščanu paljbu.

Uz predah i radost koju donosi Dan nezavisnosti, mnogi Amerikanci će istaći:

"Ne treba da zaboravimo da državni praznici ne znače samo roštiljanje i provod. Praznici imaju važan istorijski smisao, i mi to trebamo naglašavati."

I upravo zbog tog istorijskog smisla 4. juli, Dan neovisnosti je najznačajniji američki praznik.

XS
SM
MD
LG