Linkovi

Evropska unija: Švedska predsjedavajuća


Švedska, nova predsjedavajuća Evropskom unijom, zapravo ključni diplomate iz Štokholma, već su najavili ključne prioritete tokom narednih šest mjeseci predsjedavanja. To su u najkraćem mjere protiv ekonomske krize i klimatske promjene. Pratiće ih još uvijek velika nepoznanica vezana za sudbinu Lisabonskog sporazuma, a sa njim i funkcionisanja Evropske unije.

Oni koji se nadaju da će ove jeseni Irci konačno reći "da" Lisabonskom sporazumu , kažu da su Švedjani i posljednji koji vode Uniju. Nakon Švedske, a sa Lisabonskim sporazumom na snazi (ako bude onog "da"), EU će imati stalnog predsjednika, ministra vanjskih poslova, snažniju i funkcionalniju Evropsku komisiju, uticajniji Evropski parlament…..Do tada, međutim, treba rješavati nagomilane problem. Zato tako prvi čovjek novog predsjedništva, premijer Švedske i sada predsjedavajući Evropkim vijećem Fredrik Reinfeldt, najavljuje:

"Naša je namjera da se ozbiljno bavimo finansijskom krizom. Uz ovo, ključni izazov za našu generaciju su klimatske projene gdje, naravno, nema mjesta gubljenju vremena. Učinićemo sve što je u našoj moći da postignemo međunarodni sporazum na samitu o klimi decembra mjeseca u Kopenhagenu. To su, po nama, dva ključna prioriteta našeg predsjedavanja. Moraćemo, pored toga, da se bavimo i brojnim institucionalnim promjenama. Tu je tek izabrani Evropki parlament koji počinje sa radom, a biće oformljena i nova Evropske komisija. Nezaobilazno je i pitanje hoće li Lisabonski sporazum stupiti na snagu. Tiime ćemo se baviti ove jeseni,a to nameće još jedan od prioriteta…. posao na budućem funkcionisanju Unije."

Švedski ciljevi su i ciljevi Evropske komisije, potvrdio je sadašnji, i vjerovarno budući, predsjednik Evropske komisije Manuel Barroso:

"Narednih šest mjeseci nam daju dobru mogućnost da se pripremimo za budućnost, za novu ekonomiju. Sigurno je da ekonomija nakon ove krize neće biti ista i vjerujem da mi u Evropi možemo da iskoristimo ovaj trenutak i razvijamo se u pravcu ekonomije koja će biti manji zagađivač, dinamičnija, konkurentnija, otvorena ekonomija sa novim načinom potrošnje, sposobnija da se nosi za evropskim i globalnim izazovima. Uopšte, treba nam Evropa mogućnosti, odgovornosti, solidarnosti…., Evropa pametnog zelenog razvoja, više etična , sa funkcionalnim regulisanjem i supervizijom finansijskog tržišta, treba nam Evropa čije će zajedničko tržiste se proširivati, a ne smanjivati."
Ipak se čini da će pravi posao početi kada, i ako, Irska, kao posljednja od evropskih članica, ratificira Lisabonski sporazum. To će, pored ostalog, dati mogućnost sadašnjem ministru vanjskih poslova Švedske Carlu Bildtu da, nakon predsjedavanja Unijom po starom, postane njen prvi ministar vanjskih poslova po novom načinu funkcionisanja, uz njegovu aplikaciju koja već stoji na stolu Evropskog vijeća. Još važnije, otvoriće se prostor da takva, funkcionalnija Unija nađe mogućnosti da se, kada za to dođe vrijeme, proširi novim članicama sa Zapadnog Balkana. Za takve okolnosti nije naodmet imati u Briselu nekoga ko poznaje region.

Međutim, do tada će sistematični Šveđani, nadaju se u Briselu, učiniti sve kako bi ispunili vlastito obećanje…. pomogli Uniji da prođe kroz sadašnje krize.

XS
SM
MD
LG