Linkovi

Iran: Napetost u TeheranuU Teheranu, glavnom gradu Irana, i danas se osjeća napetost, mada nema izvještaja o velikim prosvjedima i nasilju na ulicama do kojeg je dolazilo nakon izbora održanih 12. juna. Pristalice poraženog predsjedničkog kandidata Mir Hosseina Muousavija pozvali su sve Irance koji takođe smatraju da je izborni rezultat lažiran, da u ranim večernjim satima upale svjetla na svojim automobilima u znak protesta i solidarnosti.

Iranski državni radio saopštio je danas da je najmanje 457 osoba uhapšeno u subotu, u danu obilježenom sukobima snaga sigurnosti i prosvjednika u kojima je ubijeno najmanje 10 Iranaca. Prema službenim iranskim informacijama do sada je poginulo 17 osoba, dok se iz drugih izvora tvrdi da je taj broj znatno veći (čak 150). Nijedan od tih nezvaničnih izvještaja nije potvrđen.

U međuvremenu su iranski mediji izvjestili da je iz Vijeća čuvara islamske revolucije saopšteno da su regularnosti prilikim glasanja dokumentirane u desetinama gradova. Prema iranskoj "Press TV" glasnogovornik Vijeća Abbas-ali Kadkhodaei je u nedjelju, komentarišući na iranskoj državnoj televiziji (Islamic Republic of Iran Broadcasting Chanel 2), rekao da je u 50 gradova ukupan broj glasova bio veći od broja Iranaca sa pravom glasa i da bi više od tri miliona glasova moglo biti u pitanju. Glasnogovornik je takođe istakao da Vijeće još nije odlučilo da li su izbori zaista bili neregularni, a odbacio je i navode poraženih kandidata da je neregularnosti bilo u više od 80 gradova.

Gospodin Mousavi je u saopštenju kojim podržava dalje proteste protiv osporene pobjede starog-novog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada (saopštenje je postavljeno da web stranicu u nedjelju) još jednom istakao da Iranci imaju pravo da protestiraju protiv, kako je naveo, laži i prevare, ali i apelirao na one koji ga podržavaju da se, pokazujući neslagenje, suzdrže od nasilja.

Mediji su prenijeli i izjavu predsednika iranske skupštine Ali Larijanija u kojoj on ističe da bi svi trebalo da poštuju mišljenja onih koji veruju da izborni rezultati nisu ispravni i da bi Vijeće čuvara islamske revolucije trebalo da istraži te tvrdnje. Gospodin Larijani je takođe istakao da postoje razlike između onih koji dovode u pitanje izborne rezultate i onih koji divljaju po ulicama.

Od reakcija iranskog režima povodom izvještavanja stranih medija o zbivanjima u Iranu izdvajamo slijedeće dvije.

Iran protjerao stalnog dopisnika britanskog BBC-a iz Teherana nakon što je okrivio BBC i Glas Amerika da "orkestriraju post-izborne nerede". Direktor Glasa Amerike Dan Austin odbacio je iranske optužbe rekavši da "Glas Amerike radi na tome da se iranskom narodu pruže informacije koje su točne, sveobuhvatne i vjerodostojne". Zatražio je od iranske vlade da prekine s nastojanjima "ograničavanja slobodnog protoka informacija do svojih građana". Postoje naznake da Iran povremeno blokira programe Glasa Amerike.

Britanija je oštro opovrgla navode iranske vlade da zapadne zemlje potiču post-izborno nasilje u Iranu. Ministar vanjskih poslova David Milliband je izjavio da "kategorično odbacuje" optužbe da strane zemlje manipuliraju prosvjednicima u Iranu.

XS
SM
MD
LG