Linkovi

Predsjednik SAD Barack Obama: Buchenwald je najbolji odgovor svima koji negiraju holokaust


Logor Buchenwald, i svi drugi nacistički logor najbolji su odgovor svima koji negiraju holokaust, kazao je danas predsjednik SAD Barack Obama, prolazeći kroz Buchenwald u pratnji njemačke kancelarke Angele Merkel i preživjelog nacističkog holokausta i dobitnika Nobelove nagrade za mir Elie Wiesela. U Buchenwaldu je ubijeno, kako se procjenjuje, 56.000 ljudi, među njima najviše Židova.

Elie Wiesel, čiji je otac ubijen u tom logoru rekao predsjedniku Obami, između ostalog da svijet nije puno naučio. Da je naučio, rekao je Wiesel drhtavim glasom, ne bi se kasnije dogodila Bosna, ni Rwanda, ni Darfur...

Na te riječi gospodin Obama je uzvratio:

"Na nama je da budemo svjedoci, da osiguramo da svijet nikada ne zaboravi što se ovdje dogodilo."

Prije obilaska logora u Buchenwaldu američki predsjednik se sastao u Dresdenu sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. U dvorištu dresdenskog dvorca, koji je bombardovan zajedno sa cijelim gradom na kraju ere nacizma, gospodin Obama je govorio i o današnjim sukobima i šansi za mir na Srednjem Istoku.

"Sada je trenutak da svi reagiramo na istinu, a to je da će svaka od dvije strane morati učiniti teške ustupke."

Govoreći dan nakon što se iz Kaira obratio muslimanima svijeta , američki predsjednik je u gradu koji je praktično razoren pri kraju Drugog svjetskog rata istakao da je uvjeren da je došao trenutak da se napravi pravi napredak u mirovnom procesu. On je podsjetio na nedavne razgovore koje je vodio sa liderima Izraelaca i Palestinaca, i dodao kako specijalni američki izaslanik za Srednji Istok George Mitchell uskoro odlazi u region:

"Vjerujem, sudeći po onome što smo do sada uspjeli, da smo, ako ništa drugo, onda barem otvorili novi prostor , atmosferu u kojoj je moguće otpočeti razgovore."

Predsjednik Obama je razgovore sa kancelarkom Merkel ocijenio produktivnim, dodajući da su govorili i o Iranu , te svjetskoj ekonomiji.

Odluka gospođe Merkel da svog visokog gosta pozove u Dresden je osobna, prilika da se pažnja svrati na grad u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, grad koji ona inače dobro poznaje:

"Ovaj je grad gotovo do temelja uništen u Drugom svjetskom ratu, a potom ponovno izgrađen. Nakon ujedinjenja dvije Njemačke ponovno je postao draguljem njemačke kulturei civilizacije."

I odluka predsjednika Obame da posjeti bivši nacistički logor Buchenwald je također bila osobna. Brat njegove bake po majci je bio u američkim jedinicama koje su prve ušle u Buchenwald i oslobodile ga. Predsjednik je rekao da je to nešto što je već godinama želio učiniti.

XS
SM
MD
LG