Linkovi

Muslimani u Americi pažljivo prate da li će Obamini planovi donijeti trajni mir na Srednjem Istoku


Na obraćanje američkog predsjednika Baracka Obame, u četvrtak iz Kaira, muslimanima širom svijeta, se gleda kao na mogućnost da predsjednik Obama uspostavi novi kurs u američkoj vanjskoj politici. Kako za Glas Amerike izvještava Kane Farabaugh, Arapi i muslimani širom Sjedinjenih Država će pažljivo pratiti da li će Obamini planovi donijeti trajni mir na Srednjem Istoku.

Jugositočni dio američke savezne države Michigan, sa više od 300 hiljada Amerikanaca arapskog porijekla, je dom najveće muslimanske zajednice u Sjedinjenim Državama. U Dearbornu, predgradju Detroita, trećinu stanovništva čine Arapi, većinom muslimani.

"Mi ga zovemo Mali Bjerut."

Kaže, Fay Saad, koja radi u Arapsko-Američkom nacionalnom muzeju u Dearbornu:
"Postoje naravno i drugi, koji su stigli iz Iraka, Palestinskih teritorija i Jemena. To je vrlo isprepletena zajednica. Mi se svi okupljamo zajedno kada su teška vremena, i isto tako kada su dobra vremena."

2006. je bila teška za Saad. Izraelska bomba je razorila njen porodični dom u Bejrutu, ubivši joj baku i tetku.

Ona se nada da će predsjednik Obama obnoviti, kako ona smatra, osjećaj pravičnosti u odnosima sa Palestincima i Libanom.

"Naša, američka bomba je ubila moju baku. Te bombe su američke proizvodnje. I ukoliko Amerika nastavlja davati bombe i našu municiju Izraelu da nastavlja razarati arapske zemlje, to jednostavno nije pošteno." Kaže Fay Saad.

Annan Ameri, Palestinka-Amerikanka, je direktorica muzeja.Ona se nada da će Obamin govor biti prvi korak na uspostavljanju stalnog mira izmedju Izraela i Palestinaca.

"To je problem koji jako dugo traje, i neće biti rješen preko noći. Ali može biti barem namjera, ili poruka da je Srednji Istok važno pitanje i da ga treba pošteno riješiti, i da Palestinci trebaju pošteno rješenje njihovih problema."

Arapsko-Američka zajednica u Dearbornu ima svoje vlastite novine, koje posljednjih dana opširno pišu o predstojećem Obaminom govoru.

Osama Siblani je izdavač. On kaže da predsjednik treba unutar Sjedinjenih Država tražiti pomoć za pokretanje mirovne inicijative.

"Mislim da na dohvat ruke ima dva važna faktora. Jedan je bivši predsjednik Jimmy Carter, a drugi su Arapi u Americi."

Neki od tih Amerikanaca-Arapa žive u Californiji. Khaled Soliman radi u Los Angelesu i mnogo očekuje od predstojećeg Obaminog govora.

"Očekujem da će on u Kairu iznijeti poruku nade i pokazati da su Sjedinjene Države iskrene u odnosima sa muslimanskim svijetom i uistinu promjeniti image koji popstoji posljednjih osam godina. I naravno, šta god bude rekao, trebaće biti popraćeno akcijom."

Na istočnoj obali Sjedinjenih Država, Malika Rushdan kaže da jedan govor neće odlučiti da li će predsjednik Obama unaprijediti odnose sa muslimanima.

"Ne bi željela biti u njegovom položaju, jer na njemu je veliki teret, a pred njim dug put. Što se tiče unapredjenja američko-muslimanskih odnosa u svijetu, ocjene je još rano donositi", smatra Malika Rushdan.

Izgledi za Arapsko-Izraelske mirovne napore, a time i za unapredjenje odnosa sa muslimanima, će postati jasniji nekoliko mjeseci nakon govora, kaže profesor na Univerzitetu Michigan, Juan Cole.

"U januaru će se održati novi palestinski izbori. Treba ih pravilno pripremiti i dobiti vladu sa kojom će biti u stanju pregovarati. To su izazovi za predsjednika Obamu, ali nisu nepremostivi", kaže profesor Cole.

Mnogi u Arapskim i muslimanskim zajednicama u Americi dovode u vezu Obamino porijeklo, kao sina muslimana iz Afrike, koji je jedno vrijeme živio u Indoneziji, najmngobrojnijoj muslimanskoj zemlji na svijetu.

Ali, mnogi se, takodjer, pitaju da li on svoje porijeklo i dobru volju u medjunarodnim odnosima može koristiti da se uhvati u koštac sa političkim izazovima koje predstavlja Srednji Istok.

XS
SM
MD
LG