Linkovi

Pred obraćanje predsjednika SAD muslimanima svijeta: Kairo odmjeren i logičan izbor


Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama za koji dan odlazi u Kairo, odakle će, kako navode u Bijeloj Kući, održati veliko obraćanje muslimanima cijelog svijeta.

Kairo, egipatska metropola sa oko 16 miliona ljudi, leži uz rijeku Nil, krvotok te zemlje kroz povijest. Egipat je postojbina faraona i kolijevka drevne civilizacije.

I sve do dana današnjeg, srce arapskoga svijeta.

Stanovnici Kaira kažu da je Obamin izbor mjesta obraćanja dobro odmjeren:

"Svako ko želi doći u Egipat, je dobrodošao. Egipat je majka cijeloga svijeta, i jako smo sretni što dolazi."

"Egipat je majka arapske nacije, sunitski univerzitet Al Azhar, jedan od najstarijih u svijetu, je ovdje, u Kairu. Gospodinu Obami želimo dobrodošlicu. Neka se osjeća kao u svom domu...." - kažu neki od žitelja Kaira.

Da je Egipat, odnosno Kairo, logičan izbor mjesta za obraćanje gospodina Obame, smatra i politikog i sociolog Said Sadek sa univerziteta American:

"Egipat je oduvijek bio blizak saveznik Sjedinjenih Država, politički umjeren, prvi u miru s Izraelom, uz važnu stratešku ulogu u rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba i održavanju balansa prema iranskim težnjama za hegemonistički uticaj u regionu."

Postoji i čisto strateški razlog izboru, ističe gospodin Sadek:

"Pravi problem leži u arapskim muslimanima, a ne među azijskim muslimana i ne među muslimanima drugih područja."

Sjedinjene Američke Države nisu u ratu s islamom, istakao je predsjednik Obama u svom obraćanju prilikom boravka u Istambulu i, i tada, naglasio da želi uspostaviti dobre odnose sa muslimanima.

Ta promjena retorike jest dobra, kaže profesor Sadek, ali muslimani, prije svega oni, žele konkretne poteze koji potvrđuju riječi:

"Kao prvo, to je rješavanje palestinskog pitanja. Neograničena je podrška Washingtona izraelskoj ekspanzionističkoj politici, dakle ne podrška preživljavanju Izraela, nego njegovom širenju... Stoga, ako Obama najavi neku vrstu konkretnog plana, akcije... islamski svijet će to istinski cijeniti. To će izbiti tlo i voditi eliminiranju razno-raznih ekstremista, radikalnih grupa i neutralizirati sadašnji kurs netrpeljivosti prema Sjedinjenim Državama."

Mohamed Mahdi Akef, čelnik Muslimanskog bratstva, najjače opozicione grupacije u Egiptu, je skeptik:

"Pozdravljamo Obamu... i svakog ko dođe u Egipat, ali duboko u duši osjećam da je predsjednik Obama preuzeo od svojih prethodnika vrlo teško naslijeđe."

Pogibije i izbjeglištva muslimana u Iraku, Afghanistanu i Palestini, kao i podrška Washingtona Izraelu, čini to naslijeđe tvrdim, ističe gospodin Akef. On ne očekuje nikakvu akciju, bar za sada, ali želi čuti šta Obama misli:

"Arapski i muslimanski svijet od njega očekuje da njegova gledanja i odnos na sadašnje stanje budu u skladu s općim principima civlizacije. Očekuju od njega da ne prihvata nepravdu, represiju, diktaturu, korupciju, niti tiraniju bilo gdje u svijetu."

Muslimani žele čuti više od lijepih riječi, kaže profesor Sadek, bez obzira govori li se o Afghanistanu, izraelsko-palestinskom sukobu, ili dugotrajnoj podršci Washingtona autokratama na Srednjem Istoku:

"Potreban je vrlo konkretan plan, sa rokovima... Tek tako nešto bila bi vrlo konkretna poruka islamskom svijetu."

Na Sjedinjene Države širom Srednjeg Istoka gleda se sa sumnjom i podozrenjem. Ono što predsjednik Obama kaže u Egiptu, odjeknut će daleko, ali će mnogo više pažnje biti poklonjeno njegovim potezima koji budu uslijedili.

###

XS
SM
MD
LG