Linkovi

SAD i Izrael: Gradnja naselja na okupiranim palestinskim područjima mora statiPredsjednik SAD Barack Obama i predsjednik izraelske vlade Benjamin Netanyahu susreli su se jučer i razovarali u Bijeloj kući, po prvi put otkako su i jedan i drugi preuzeli funkcije na koje su izabrani. Gospodin Obama je ponovo naglasio da Bijela kuća ne mijenja svoj stav i da i dalje podržava rješenje izralesko-palestinskog pitanja na principu dvije države u miru, jedna uz drugu.

Po ocjeni gospodina Obame, novi izraelski premijer ima historijsku priliku da ostvari ozbiljan napredak u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu:

"To je, duboko vjerujem, u interesu ne samo Palestinaca, nego i za dobrobit Izraela, u interesu Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice."

Gost iz Izraela je uzvratio da je spreman odmah razgovarati sa Palestnicima, ali nije rekao da će podržati ideju o neovisnoj palestinskoj državi, kazavši samo da Izrael ne želi vladati Palestincima. Prije jučerašnjeg sastanka dvojice čelnika analitičari su spekulirali hoće li doći do javnog sukobljavanja predsjednika Obame i premijera Netanyahua oko različitih političkih prioriteta. Predsjednik Obama, naime, usmjeren je na nastavak mirovnih pregovora s Palestincima, a izraelskog čelnika brine iranski nuklearni program.

U obraćanju novinarima nakon dvosatnog sastanka obojica čelnika su istakli su kako su oba navedena pitanja ključna za mir i sigurnost. Premijer Netanyahu je rekao:

"Želim trenutno započeti mirovne pregovore s Palestincima. Volio bih da u krug mira budu uključeni i drugi u arapskom svijetu. Gospodine predsjedniče, to je možda daleka vizija, ali ne bismo smjeli odustati – možda mir sa čitavim arapskim svijetom."

Izraelski premijer jasno je dao do znanja, međutim, da bilo kakav sporazum ovisi o palestinskom prihvaćanju izraelskog prava na postojanje kao židovske države i izraelskog prava na obranu.

Predsjednik Obama je izrazio očekivanje da će diplomatsko otvaranje prema Iranu biti pozitivno u svjetlu eventualnog zaustavljanja iranskog nuklearnog programa. Kako je rekao, Sjednjene Države žele uključiti Iran u svjetsku zajednicu, ali je i naglasio i to da da neće biti spreman na razgovore zauvijek.

"Kao što sam rekao, do kraja godine trebali bismo dobiti osjećaj počinju li ove rasprave davati značajnije rezultate i počinjemo li uočavati ozbiljne korake s iranske strane."

Govoreći o blisko-istočnim mirovnim pregovorima predsjednik Obama je izjavio da njegova administracija podržava oživljavanje mirovnog procesa.

"Bićemo uključeni. Sjedinjene Države će prionuti poslu. Želimo biti snažan partner u ovom procesu. Imam veliko povjerenje u političko iskustvo premijera Netanyahua."

Američki predsjednik nije propustio pozvati Izrael da prestabne graditi naselja na okupiranoj Zapadnoj Obali:

"Postoji jasno shvatanje da mora biti napretka u tom pitanju, da izgradnja naselja mora biti zaustavljena ukoliko želimo ići naprijed."

Ipak, izraelski zvaničnici su jučer najavili da planiraju proširiti jevrejsko naselje na Zapadnoj Obali. Kako je saopšteno, planovi koje je odobrilo ministartsvo obrane Izraela još prošle godine, počeće da se sprovodi izgradnjom naselja u bivšoj vojnoj bazi u dolini rijeke Jordan. Palestinci su optužili Izrael da je namjerno vremenski uskladio najavu provođenja tog plana sa posjetom premijera Natanjahua Washingtonu i da američkom predsjedniku nedvosmileno poručuju Izrael još uvijek drži čvrstu kontrolu nad tim područjem. Generalni tajnik Palestinske oslobodilačke organizacije Yasser Abid Rabu optužio je izraelskog premijera da namjerno zaustavlja mirovni proces potezima koje vuče.

Kada su u pitanju Sjedinjene Države i predsjednik Obama, slijedećeg tjedna predsjednik Barack Obama nastavit će u Bijeloj kući ugostiti će i egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

XS
SM
MD
LG