Linkovi

BiH: Krađa šuma u Republici Srpskoj isplativ business


Republika Srpska gubi godišnje više od milion maraka zbog krađe šume koja je najizraženija na području romanijsko-jahorinskog platoa. Poseban problem predstavlja postojanje više desetina nelegalnih pilana u kojima se prerađuju ukradeni trupci, a građa dobijena na taj način se legalno prodaje.

Za prva tri mjeseca ove godine u entitetu je prijavljeno 70 krivičnih djela krađe šuma, dok je taj broj u 2008.godini iznosio 260. U posljednje četiri godine su podnesena i 42 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, a tužilaštvima je prijavljeno 76 odgovornih lica u preduzeću „Šume Srpske."

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske poručuju da se ne može govoriti o organizovanom kriminalu u ovoj oblasti, ali da su zloupotrebe očigledne.

„Kradu pojedinci, kradu ljudi koji su vlasnici pilana jer to koriste za obradu i tako dalje… To su dvije ključne kategorije. Nema organizovanosti onog karaktera koja bi se mogla definisati kao u nekim drugim oblastima kriminala. I ovo je definisano i locirano na prostoru na područja koja su, naravno bogata šumom i koja imaju šume" – istakao je Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Krađa šume je posebno izražena na području romanijsko-jahorinskog platoa gdje je zabilježeno i više oružanih incidenata, a poseban problem predstavlja veliki broj nelegalnih pilana.

Slavko Subotić,direktor Inspektorata Republike Srpske, je o tečkoćama sa kojima se suočavaju inspektori, pored ostalog, rekao:

„Ima oko 550 registrovanih pilana. Među tim registrovanim ima jedan broj pilana… on nije ni mali i kreće se od pedesetak i više… koje su dobile rješenja, a ne ispunjavaju sve uslove. Tu dolazi građa, odnosno trupci koji su ukradeni, da tako kažem, na ovaj ili onaj način i prozer se izvrši za dva, tri sata. Mi sada trebamo pogoditi ta dva, tri sata da tamo dođemo. Kanije se rasčisti i inspektor nema nikakve mogućnosti da bilo šta preduzme."

Zbog brojnih zloupotreba najviše štete trpi preduzeće „Šume Srpske" koje tek u pojedinim slučajevima uspije naplatiti pričinjenu štetu, rekao je Neđo Ilić, direktor preduzeća „Šume Srpske:"

„Štete su prilično velike…. Otprilike oko milion maraka godišnje, prosječno godišnje ima šumskih šteta…. Naravno, od toga se dobar dio uhvati na djelu, obešteti javno preduzeće, a otprilike 50 posto je prijava koje su u smislu daljneg rada i iznalaženja počinilaca."

Kako bi se smanjila krađa šumskog bogatstva i povećala efikasnost kaznenih mjera predstavnici Ministarstva pravde i unutrašnjih poslova Republike Srpske, inspekcije i preduzeća „Šume Srpske" su pokrenuli inicijativu za izmjene Zakona o prekršajima i Zakona o šumama kojima bi se omogućilo da prekršajne prijave zbog krađe šume mogu podnositi i zaposleni u preduzeću „Šume Srpske."

XS
SM
MD
LG